Política

El jutge demana al Ministeri d’Interior la “cadena de comandament” policial durant l’1-O

El magistrat investiga les càrregues durant el referèndum que manté imputats una quarantena de d’agents de la Policia Nacional

El jutge que investiga les càrregues de la Policia Nacional l’1-O a Barcelona ha demanat al Ministeri d’Interior que l’informi de la “cadena de comandament” de l’operatiu i de les reunions en les quals es va planificar la intervenció per impedir la votació.

En una providència, el titular del jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona estima la petició de l’acusació popular exercida per l’Ajuntament de Barcelona i requereix nova informació a la Secretaria d’Estat de Seguretat i el Cos Nacional de la Policia, amb la finalitat de descobrir qui va donar les ordres de carregar als col·legis de l’1-O.

El jutge, que manté imputats una quarantena d’agents de la Policia Nacional per les càrregues, ha citat a declarar com a investigats per al mes que ve vuit inspectors en cap del cos, responsables dels dispositius policials a 27 punts de votació de la capital catalana.

Amb el nou requeriment d’informació, el magistrat busca dilucidar qui van ser els responsables d’ordenar les càrregues de l’1-O contra els votants, una qüestió que no s’ha pogut aclarir fins ara, atès que els policies que han declarat han dit que obeïen instruccions d’una prefectura d’unitat d’intervenció, sense precisar qui la conformava.

Concretament, el magistrat ha reclamat al Ministeri i a la Policia Nacional que li detalli la “cadena de comandament” de l’operatiu policial de l’1-O, la identitat dels funcionaris que l’integren i la categoria dels mateixos.

També els reclama informació sobre el funcionament d’una aplicació informàtica de la Policia Nacional denominada “gestor d’esdeveniments” i de com va ser utilitzada en la jornada del referèndum de l’1-O.

Un altre dels requeriments del jutge són les actes que es van aixecar en les reunions prèvies que va celebrar la Policia Nacional per planificar el dispositiu que havia de complir l’ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d’impedir el referèndum.

El jutge instructor va imputar vuit inspectors en cap de la Policia Nacional que van dirigir l’operatiu de l’1-O, després que l’Audiència de Barcelona l’instés a investigar les “concretes ordres” rebudes pels agents que van efectuar les càrregues a Barcelona.

Alguns dels comandaments imputats ja van comparèixer davant del jutge per declarar al seu moment per la seva actuació policial als centres de votació, si bé ara hauran d’acudir novament al jutjat per donar explicacions de les ordres que van donar als agents sota el seu comandament sobre el terreny a cadascun dels col·legis dels quals es van fer responsables



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona