Política

Catalanistes moderats reclamen estratègies “possibilistes” a l’independentisme i un “gran consens” amb l’Estat

La plataforma ‘El país de demà’ tanca dissabte a Poblet el seu document fundacional en una trobada amb unes 100 persones

Primera presentació oficial d’El país de demà, una plataforma de l’entorn del catalanisme moderat i anti-unilateralista que aplega, de moment, unes 260 persones. L’enginyer industrial Antoni Garrell i el filòsof Adrià Aldomà han definit les claus del nou corrent que pretén influir els partits i el sector econòmic, en una roda de premsa aquest dimecres al Col·legi de Periodistes. Segons l’esborrany del document fundacional -que es tancarà dissabte a Poblet, en una trobada amb unes 100 persones-, el col·lectiu reclama estratègies “possibilistes” a l’independentisme, i un “gran consens” amb l’Estat, a més d’apostar per treure un “màxim rendiment” a l’autonomia actual.

El país de demà va néixer a finals del 2018, quan gent de l’entorn del catalanisme moderat va posar damunt la taula la necessitat de generar un debat en contra de l’unilateralisme del procés. Figures vinculades a l’antiga CDC i al PDeCAT com Marta Pascal, Carles Campuzano o l’exconseller Lluís Recoder, però també de l’entorn del PSC (com l’exdiputada Esperança Esteve) o d’Units per Avançar i Lliures, han fet les seves aportacions els darrers mesos en un document que es tancarà dissabte a Poblet. Així es clourà un cicle de trobades que va engegar el 29 de juny al Palau Macaya (Barcelona).

La plataforma s’autodefineix com un “grup transversal de persones de diferents generacions, d’ideologia, formació i carreres professionals diverses”. Es presenten com a “societat civil”, i han elaborat el document fundacional a partir de quatre eixos: econòmic, social, de valors i polític. En aquest darrer, el col·lectiu vol millorar el funcionament i el prestigi de les institucions catalanes, treure el “màxim rendiment” a l’autonomia política actual, i insistir en teixir ponts amb l’Estat.

El país de demà argumenta que la independència és una “opció legítima i vàlida” si es canalitza dins “una estratègia possibilista que no perjudiqui la pròpia Catalunya” i, “lògicament”, respectant les lleis en el context de la Unió Europea, tal com ha defensat Garrell. El col·lectiu aposta per superar la dinàmica del procés i del “conflicte” amb l’Estat perquè “perjudica” els interessos de Catalunya i el propi objectiu de la independència. En aquesta línia, el corrent ideològic reclama concentrar totes les forces en reprendre el diàleg amb Madrid, després de fer un “’reset’” al país.

De fet, Aldomà ha defensat assolir “grans consensos” dins la societat catalana sobre com afrontar la relació amb l’Estat: “L’única manera d’avançar és aquest gran consens que fa temps que no ha estat possible aconseguir”. Tot i que Garrell ha afegit que l’Estat “no ha tractat bé” Catalunya, ha reiterat que cal “recuperar la relació” amb l’Estat: “Ens hi va el progrés econòmic i social”.

Garrell, impulsor de la plataforma ideològica, no ha concretat quines propostes té El país de demà per a assolir aquests “grans consensos” amb Madrid, tot i insistir que cal treballar per buscar-hi una “interacció”. “Necessitem l’Estat, si no, no ens en sortirem”, ha asseverat. Garrell ha calculat que entre un 50 i un 60% del que proposa el col·lectiu es pot aconseguir amb les competències actuals de la Generalitat, però ha admès que en manca un 40%, que es podria assolir amb una reforma del model territorial de l’Estat, o actualitzant l’Estatut.

Un nou partit?

L’enginyer ha deixat clar que la intenció d’El país de demà’no és esdevenir un nou partit polític. Ara bé, Garrell considera que si el document que surti de Poblet no és assumit per ningú, espera que hi hagi persones o formacions -de dins o fora el propi col·lectiu- que facin “una passa endavant” i adopti els plantejaments de la plataforma: “Qui assumeixi aquests criteris tindrà el nostre suport”.

L’impulsor del moviment també ha negat que El país de demà estigui condicionat a l’endreça de l’espai entre JxCat i PDeCAT. Tot i això, altres fonts consultades admeten que el futur d’aquest nou corrent ideològic del catalanisme moderat dependrà de l’encaix de la postconvergència, amb la vista posada a unes properes eleccions al Parlament.

Eix econòmic

En l’eix econòmic, la plataforma proposa ajustar els models productius als nous escenaris per assegurar un model capaç de generar treball de qualitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs