Política

La majoria dels catalans creu que el judici de l’1-O no ha estat just

Més de dues terceres parts de la població considera que l’empresonament és injust i vol un referèndum

El diàleg, amb un 76%, supera com a solució la via unilateral (11%)

La major part de la població catalana, un 55,9%, creu que els líders independentistes encausats per l’1-O no han tingut un judici just al Tribunal Suprem (TS). La desconfiança en la imparcialitat de la causa, l’ha posat en relleu l’enquesta Òmnibus 2019, que el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) va publicar ahir. Encara és més evident i aclaparadora, però, la sensació que l’empresonament i l’exili dels líders independentistes són injustos. Més de dues terceres parts dels catalans ho creuen, mentre que únicament un 17,9% de la població ho considera just.

El suport als presos, per tant, depassa el gruix dels votants independentistes. Com que l’enquesta del CEO també pregunta pel record de vot en les darreres eleccions al Parlament, es pot comprovar que, efectivament, la majoria dels votants del PSC (un 57%) no estan d’acord amb els empresonaments preventius. Aquesta xifra cau en picat en els partits ubicats més a la dreta en l’espectre polític, però amb matisos sorprenents. En el cas dels votants del PP, un 6% ho troba desproporcionat, mentre que entre els de Ciutadans s’arriba a un 20%.

L’enquesta es va fer durant el mes de juny amb una base de 1.200 ciutadans catalans majors d’edat, als quals també es va preguntar sobre quin camí s’havia de seguir per solucionar les tensions entre Catalunya i Espanya. En aquest sentit, hi ha una majoria clara del 67,8% a favor de celebrar un referèndum en què els catalans puguin decidir el seu futur. En canvi, el suport a la votació decau fins al 38,7% si el que es planteja és que siguin tots els ciutadans de l’Estat els que puguin decidir el futur de Catalunya.

En un altre punt del qüestionari, també es plantejava com es podrien reconduir les relacions amb l’Estat. El consens en l’aposta pel diàleg és rotund i reuneix tres de cada quatre ciutadans, però amb matisos. Hi ha un 40% de la població que és partidària de no posar-hi cap mena de límit, mentre que el 36% opina que s’hauria de negociar sempre en el marc de la Constitució. Que el govern de la Generalitat apliqui la via de la unilateralitat només té el suport de l’11% de la població. En termes absoluts, el gruix del suport a aquesta opció arriba de JxCat, però en termes relatius són els votants de la CUP els que més hi creuen. Un 44% dels votants cupaires aposten per tirar pel dret, una opció defensada pel 35% dels postconvergents i només el 15% dels republicans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona