Política

El govern espanyol acorda impugnar les resolucions del Parlament i elogia l’operació “discreta” de la Guàrdia Civil

Celaá avisa que la Constitució és, en cas que sigui necessari, l’eina per defensat el sistema davant de vulneracions

Critica l’“actitud” del president Torra davant la “potencial violència” i li demana que la condemni amb claredat

La ministra portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha acordat impugnar diverses propostes de resolució aprovades aquest dijous al Parlament en el marc del debat de política general. En roda de premsa després del Consell de Ministres, Celaá ha afirmat que suposen un “atac a la convivència entre catalans” i ha avisat que el seu govern “no està disposat a consentir cap atac a l’Estat ni a la Constitució”. Amb tot, ha descartat aplicar el 155 a Catalunya perquè, segons ha dit, les propostes de resolució aprovades “no són lleis” i, per tant, no es donen les circumstàncies per impulsar la suspensió de l’autonomia.

El govern espanyol ha rebutjat les afirmacions del president de la Generalitat, Quim Torra, que ha acusat l’Estat de voler criminalitzar els independentistes i ha elogiat l’operació “discreta” de la Guàrdia Civil. Celaá també ha volgut recordar que la Constitució és, si és necessari, l’eina per defensar el sistema davant dels que el volen vulnerar.

Celaá ha criticat “l’actitud” del president Torra, sobretot amb el fet que acusi l’Estat de criminalitzar l’independentisme. I ha assegurat que “exigeixen una actitud per part del president de la Generalitat moltíssim més exigent respecte a la potencial violència”.

“Aquí no es va contra de l’independentisme, que és una ideologia, mentre s’exerciti dins la Constitució. El problema és quan algunes persones d’aquesta ideologia pretenen saltar-se les lleis”, ha afegit Celaá. La portaveu també ha defensat l’actuació “discreta” de la Guàrdia Civil a instàncies judicials i ha mostrat el respecte de l’executiu.

Segons Celaá, la ciutadania espanyola i catalana espera una condemna de “qualsevol possible o potencial violència”. I s’ha dirigit a Torra per demanar-li que “deixi clar el seu respecte a les lleis i als principis de l’estat de dret” que, segons ha puntualitzat, és un fonament bàsic de la separació de poders.

“Davant d’una potencial violència només és possible una reacció, que és la de rebuig contundent. Aquest país ja ha patit situacions de violència molt doloroses”, ha recordat en referència indirecte a ETA.

La ministra portaveu també ha rebutja una aplicació de l’article 155 perquè ara com ara no es donen les circumstàncies que podrien fer aplicar aquest article, remarcant que les declaracions del Torra són “declaracions”.

Preguntada per si el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, es va queixar per la manca d’informació sobre l’operació de la Guàrdia Civil, la portaveu ha considerat que alguna mitjans de comunicació ho han “exagerat” i ho ha emmarcat dins la gestió dels assumptes públics. Tot i així, ha admès que el ministeri de l’Interior podria haver tingut més concreció sobre l’operació.

Les tres resolucions

El govern espanyol iniciarà l’estudi de tres de les resolucions aprovades al Parlament per tal de presentar un recurs al Tribunal Constitucional (TC). Es tracta dels textos que fan referència al compromís del Parlament per liderar la resposta institucional a la sentència de l’1-O; l’acord nacional per a l’amnistia, l’autodeterminació i els drets civils i polítics; i la resolució que demana la retirada de la Guàrdia Civil de Catalunya.

Un dels elements que seran objecte d’estudi en el marc de la impugnació serà l’actuació de la Mesa del Parlament, que va rebutjar les peticions de reconsideració de Cs i PSC sobre algunes de les propostes de resolució que ara el govern espanyol portarà al TC.

Actitud d’Estat

Celaá s’ha dirigit a les forces polítiques per reclamar-los que tinguin una “actitud d’estat” davant “possibles delictes violents per causa ideològica” i ha fet una apel·lació a la unitat. Concretament sobre el PP, que ha demanat al PSOE que trenqui amb JxCat l’acord a la Diputació de Barcelona, la ministra portaveu ha demanat que no es barregin “interessos electoralistes” i ha recordat que després del que ha passat al Parlament en el debat de política general, l’estat de dret té instruments per fer-hi front.

Celaá ha volgut deixar molt clar que l’aprovació de les resolucions que es volen impugnar no tenen res a veure amb els plens dels 6 i 7 de setembre del 2017, quan es van aprovar les lleis de desconnexió. Tot i així ha volgut llançar una advertència: “No ha de tenir cap dubte que aquest govern, si es donen les circumstàncies per aplicar el 155, ho faria, però ara no es donen”. Tampoc es donen, segons Celaá, per les declaracions del president Torra, que acusa l’Estat de criminalitzar el moviment independentista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona