Política

Berga despenja els símbols de la façana de l’Ajuntament

La decisió d’acatar l’odre de la Junta Electoral s’ha pres conjuntament entre partits independentistes i entitats

El govern municipal creu que davant la manca d’una estratègia compartida la desobediència aïllada d’un consistori no tindria “l’efecte multiplicador desitjat”

L’Ajuntament de Berga ha decidit despenjar els símbols que hi havia a la façana.

En una decisió compartida amb la resta de forces independentistes i entitats sobiranistes, el govern municipal ha acatat l’ordre de la Junta Electoral de Zona que obligava els ajuntaments a retirar-los abans de les 2 del migdia d’aquest dilluns. Ara, qualsevol veí que es passegi per la plaça Sant Pere ja no veurà onejar l’estelada a l’Ajuntament, ni tampoc la pancarta que lluïa demanant la llibertat dels presos polítics o els quatre llaços grocs que s’havien col·locat a les columnes de l’entrada.

Segons han apuntat a l’ACN el portaveu de la Plataforma pels drets democràtics i polítics de Berga, Marià Miró, el motiu principal és evitar les conseqüències jurídiques que se’n podrien derivar tenint en compte que l’alcaldessa ja va ser inhabilitada durant sis mesos l’any 2018 per no haver despenjat l’estelada en dos períodes electorals. “Nosaltres el que no farem és ser la Gàl·lia de Catalunya”, ha assenyalat.

En una reunió d’urgència convocada dissabte a la tarda entre partits independentistes i entitats, es va decidir que es retirarien els símbols.

Manca d’estratègia compartida

Aquest dilluns a les 7 del vespre la Plataforma pels drets democràtics i polítics de Berga ha convocat una manifestació on s’explicaran els motius de la decisió. El text que llegirà l’alcaldessa, Montse Venturós, a què ha tingut accés l’ACN, argumenta que, enmig d’una “onada repressiva extraordinària” i veient que l’independentisme “no segueix una estratègia compartida”, no creuen que la desobediència aïllada d’un consistori “pugui tenir l’efecte multiplicador desitjat”.

La decisió de retirar els símbols de la façana també vol evitar el “desgast” que suposaria un nou procés d’inhabilitació per a l’alcaldessa “per un assumpte que, al capdavall, és simbòlic”. El text admet que l’Estat trobaria la manera per “defenestrar” els actius polítics. “Trobaríem la manera de fer-hi front, però no podem obviar que la repressió debilita, limitant també la capacitat de fer front a nous embats, que probablement no siguin simbòlics”, afegeix el text.

En la lectura també es deixarà clar que no es renega d’haver mantingut l’estelada penjada al balcó durant dues cites electorals el 2015. Però els partits i les entitats que integren la Plataforma pels drets democràtics i polítics de Berga aquest cop ha decidit donar una resposta diferent prioritzant el funcionament de l’administració municipal.

La plataforma també ha pres el compromís de tornar a penjar l’estelada el dia 11 de novembre.

Alcaldessa més simbòlica que efectiva durant la inhabilitació

Des de l’octubre del 2018, la capital del Berguedà va viure una situació força inèdita, després que el jutjat penal número 2 de Manresa condemnés l’alcaldessa a mig any d’inhabilitació per no haver despenjat l’estelada durant dues campanyes electorals el 2015. Durant aquell temps, el regidor de la CUP Oriol Camps va ocupar el càrrec de batlle accidental i Venturós exercia l’alcaldia de forma simbòlica. Aquesta decisió es va prendre per no posar en perill els llocs de treball del consistori i no repercutir al ciutadà.

L’1 d’abril del 2019 es va posar fi a la inhabilitació i la cupaire va decidir tornar-se a presentar a les eleccions del 26 de maig. Millorant els resultats dels anteriors comicis, amb més de 1.000 vots de diferència, el seu partit va tornar a guanyar i amb vuit regidors ara governa en minoria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona