Política

El Govern es compromet a “avançar sense excuses cap a la República” en el segon aniversari de l’1-O

Torra i Aragonès llegeixen el ‘Compromís del Primer d’Octubre’ a Palau de la Generalitat

Reivindiquen “l’esperit” del referèndum i el 3-O

El Govern s’ha compromès a “avançar sense excuses cap a la República”, en el segon aniversari de l’1-O. En un acte al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat aquest dimarts al matí, el president de l’executiu, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès, han llegit el Compromís del Primer d’Octubre, acompanyats dels consellers i conselleres del Govern i alts càrrecs de la Generalitat. El text també reivindica el 3-O, i afirma que “l’esperit” d’aquell dia i el del referèndum és amb el que cal encarar els “desafiaments del futur”. “Sempre amb un compromís innegable i inqüestionable amb la pau, el diàleg, la voluntat popular, el vot i la democràcia”, afegeix la declaració.

L’executiu s’ha compromès amb la radicalitat democràtica, amb el dret d’autodeterminació, amb el diàleg, amb la cohesió social, amb el respecte escrupolós dels drets humans, els drets civils i les llibertats col·lectives. “[El Govern] es compromet a avançar sense excuses cap a la República Catalana, perquè sigui una realitat. Es compromet a persistir fins aconseguir la llibertat de les preses i els presos polítics i el retorn de les persones exiliades”, continua la declaració. L’executiu es compromet a fer aquest camí “democràticament i pacíficament”, tal com ha llegit Torra.

Tot seguit, el president ha asseverat que l’1-O “serà sempre una jornada fundacional del republicanisme d’avui a Catalunya”. “Aquell dia, la societat catalana es va apoderar i va plantar cara a la barbàrie”, ha prosseguit el president, que ha remarcat que la societat catalana va defensar les urnes i els seus drets “assumint totes les conseqüències, essent colpejats i agredits per les forces enviades pel govern espanyol”.

Aragonès ha llegit la primera part del text: “Malgrat un estat d’amenaça, por i violència per part d’aquells que volien el silenci i la imposició en lloc de l’expressió i la voluntat, el Primer d’Octubre és i serà sempre una data de compromís, d’afirmació, de solidaritat, de proposta, de col·lectivitat, de dignitat i d’esclat democràtic a favor del dret a l’autodeterminació”.

El vicepresident ha afirmat que l’esperit de l’1-O i del 3-O ha de servir per encarar el camí “inevitable” cap a la República. El conseller d’Economia també ha destacat que la cohesió social de Catalunya neix de “l’expressió lliure” i la capacitat de fer realitat els projectes col·lectius i personals. “La llavor de la convivència és la paraula, el respecte dels drets socials, civils i polítics i la capacitat de decidir col·lectivament”.

Torra ha marxat al centre penitenciari de Lledoners per visitar els “presos polítics” a partir de les 12 hores. L’ANC ha convocat marxes cap a la presó en el segon aniversari de l’1-O.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País Basc

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts