Política

LA CRÒNICA

El “combat” al carrer continua

Els CDR, La Forja Gironès i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans es mobilitzen a Girona
Es concentren davant la caserna de la Guàrdia Civil i tallen la Gran Via Jaume I durant tot el dia

Sota el lema Dos anys després... el combat continua!, els CDR, La Forja Gironès i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans van programar ahir una jornada reivindicativa pels carrers de la ciutat de Girona. L’hora fixada per les entitats era les sis del matí, i el lloc, plaça Catalunya. La imaginació, com sempre, és infinita. Quin serà l’objectiu? Les vies del TAV? L’autopista? S’ocuparà l’edifici de la Generalitat o, fins i tot, els jutjats? Els prop de 200 activistes que es van aplegar sota la gran senyera que s’alça a la plaça Catalunya estaven cridats a una mobilització “contra les forces d’ocupació” i “la desobediència civil”. Així doncs, els escenaris eren molt oberts.

Mitja hora més tard de l’hora prevista, els concentrats van començar a moure fitxa. Primera parada: la caserna de la Guàrdia Civil de Girona. És la quarta manifestació en poc més d’una setmana que acaba davant de la comandància. Amb tot el sentit del món: la policia militar va ser l’encarregada fa deu dies de detenir els nou membres dels CDR, sospitosos de planejar accions violentes. Els activistes van exhibir bengales amb fum, van llançar algun ou i pintura, van dir el nom del porc contra els cossos policials i va esclatar amb gran estrèpit un potent petard. Però en cap cas hi va haver enfrontament amb la policia, tot i que des dels furgons advertien els manifestants que no busquessin cap confrontació. “Jove, estudia! No et facis policia!”, “No us mereixeu la senyera que porteu”, “Llibertat presos polítics” i “Fora les forces d’ocupació” van ser alguns dels càntics que es van sentir de bon matí. De fet, era la segona concentració davant la Guàrdia Civil abans que sortís el sol, ja que dotze hores abans n’havien organitzat una altra, amb casserolada inclosa, al mateix punt de trobada.

La d’ahir al matí va durar poca estona. La munió de persones va donar l’esquena als nombrosos efectius dels Mossos d’Esquadra que protegien la Guàrdia Civil i va reprendre la marxa en direcció a l’avinguda Emili Grahit. Entre crits d’“1 d’octubre, ni oblit ni perdó”, algun dels manifestants va buscar brega mentre circulaven pel carrer Barcelona tombant contenidors i empenyent-los al mig del carrer per entorpir la circulació.

Cap a dos quarts de vuit del matí, els manifestants van passar per davant de l’estació de tren, però no van fer ni un intent burleta cap a la policia de fer veure que volien ocupar les vies del TAV. Els activistes van girar per l’avinguda Álvarez de Castro i van enfilar cap a la Gran Via Jaume I. Aquí hi va haver la primera i única corredissa. Un grup de joves, per sorpresa, van arrencar a córrer en direcció a la subdelegació del govern espanyol. Darrere seu, a tota velocitat i amb les sirenes posades, furgonetes dels Mossos d’Esquadra en la mateixa direcció. Tot plegat, un ensurt, ja que l’edifici també estava fortament custodiat per la policia catalana, i els activistes no van poder passar de les tanques metàl·liques que hi barraven el pas.

De cop, un altre contenidor d’escombraries per terra, un parell d’ous sobrevolant l’aire i els Mossos d’Esquadra enduent-se de males maneres, segons testimonis dels fets, un menor que estava a la plaça de l’1 d’Octubre. La raó: haver llançat pintura contra la línia policial que hi havia davant de la caserna de la Guàrdia Civil. El jove no va acabar detingut, però sí denunciat per desordres públics en virtut de la llei de seguretat ciutadana. Arribats a aquest punt, els Mossos d’Esquadra van fer un intent fallit d’encerclar els manifestants just davant de la subdelegació del govern espanyol. Però no va prosperar.

A partir d’aquí, la manifestació es va transformar en concentració. Els joves van decidir plantar-se al mig de la Gran Via Jaume I. Ja eren pràcticament les vuit del matí tocades. Les pancartes que proclamaven “Llibertat detingudes” i “La repressió no ens aturarà” van quedar esteses a la carretera. Les banderes, al cim del carretó d’anar a comprar que van fer servir per dur el material. I gairebé tots els manifestants, asseguts a terra ocupant una de les principals vies de circulació de Girona. La seguda va provocar importants problemes de trànsit a la ciutat, sobretot a la rotonda de la Devesa i a la plaça Marquès de Camps. I és que ahir, a més, era dia de mercat setmanal, i es nota que hi ha més vehicles.

A partir de les deu del matí, l’acte de protesta va evolucionar cap a un acte més festiu i reivindicatiu. A través d’una assemblea improvisada, la cinquantena d’activistes que encara quedaven van decidir mantenir la concentració davant de la subdelegació del govern espanyol. A aquella hora, ja s’havia reduït de manera important el nombre de manifestants; la majoria, estudiants. Entre els actes que es van anar fent, hi va haver una gran pintada de color groc enmig de la carretera: “1-O, ni oblit ni perdó.” Tot seguit, i organitzats per grups, van començar a preparar un dinar popular, que va estar amenitzat amb música de revolta.

A dos quarts de cinc de la tarda, va tocar un altre cop rotllana i la segona assemblea del dia. “Mantenim el bloqueig a la subdelegació del govern espanyol. Recuperem els carrers”, informaven els activistes a través de les xarxes. L’acció reivindicativa, que havia començat a les sis del matí, es va allargar tota la tarda, fins que a les vuit del vespre es va unir a la manifestació unitària de la marxa de torxes, que estava convocada a les vuit del vespre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom