Política

Catalunya recorda el referèndum en el seu segon aniversari

Actes repartits per tot el territori per reivindicar el resultat de la consulta independentista durant tot el dia

El sobiranisme ha fet aquest dimarts una crida a respondre “massivament” i des de “la lluita no violenta i la desobediència civil i pacífica” a la sentència del Suprem, que avisen que serà condemnatòria. A través d’un comunicat conjunt fet pels tres partits independentistes i les dues entitats cíviques –JxCat, ERC, CUP, Òmnium i ANC–, així com diversos sindicats i associacions sobiranistes, han demanat a la ciutadania “participar del nou marc de mobilitzacions” per “tornar a exercir els drets vulnerats”, encara que no han detallat en què es traduiran aquestes protestes.

De moment, aquest dimarts coincidint amb el segon aniversari del referèndum de l’1-O, hi ha hagut diversos actes commemoratius al llarg de tota la jornada.

Així, uns 300 estudiants universitaris i de secundària s’han manifestat aquest migdia a Lleida per reivindicar l’1-O, coincidint amb el segon aniversari de la celebració del referèndum. La marxa, que s’ha desenvolupat sense incidents, ha estat encapçalada per dues pancartes amb els lemes “contra les porres i la presó, solidaritat i organització” i “si ens vénen a buscar porta a porta, respondrem braç a braç”. Els manifestats també han exigit la llibertat dels set membres dels CDR i dels líders independentistes empresonats.

Per la seva banda, el Sindicat d’Estudiants (SE) vol que els alumnes d’instituts i universitats catalans aturin les classes un cop es conegui la sentència del judici de l’1-O i es concentrin a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. L’endemà de fer-se pública la sentència, el Sindicat d’Estudiants convocarà manifestacions arreu del país i el tercer dia, preveu que la vaga d’estudiants coincideixi amb la de treballadors i es culmini amb una manifestació unitària a la tarda. Aquesta és la resposta que ha dissenyat el Sindicat per estar ’’a l’alçada de l’ofensiva repressiva’’ que considera que s’està vivint al país.

A nombroses localitats d’arreu del país es duran a terme aquest dimarts diferents activitats i mobilitzacions amb motiu del segon aniversari del referèndum de l’1-O. A la capital del Segrià, se celebrarà una manifestació a dos quarts de vuit del vespre, que sortirà de la plaça Ricard Viñes i arribarà fins al CAP de Cappont, a la plaça que la Paeria preveu donar el nom d’1 d’Octubre.

El pavelló de Sant Julià de Ramis (Gironès) ha acollit des de les nou del matí d’aquest dimarts una nova consulta popular, coincidint amb el segon aniversari de l’1-O. L’Ajuntament l’ha organitzada per saber si els ciutadans volen mantenir el 25 de juliol com a festiu local o traslladar-lo a l’1 d’octubre per recordar la “valentia i determinació” dels veïns que van reivindicar el dret a decidir. L’alcalde, Marc Puigtió, ha explicat que la voluntat és commemorar any rere any aquell dia i que “la millor forma era posar les urnes per motivar els veïns a tornar a trepitjar carrers i venir al pavelló per un acte tan bonic com és votar”.

A Girona, uns 300 treballadors de la Generalitat s’han concentrat aquest migdia davant la Delegació per commemorar el segon aniversari de l’1-O. Convocats per l’Assemblea en Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC), el personal de la Generalitat ha desplegat una pancarta amb el lema ’#Tsunamidemocràtic Tornem als carrers’ i s’ha llegit un escrit on agraïen el paper que els catalans del nord van tenir per fer possible que les urnes de l’1-O passessin la frontera i arribessin als col·legis electorals el dia del referèndum.

Pel que fa als perjudicis que podria comportar la convocatòria d’una vaga general un cop es conegui la sentència, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha estimat que l’impacte real d’una aturada de país d’un dia no arribaria al 0,15% del Producte Interior Brut (PIB) i s’hi ha mostrat a favor si hi ha “unitat” de partits i societat civil. Canadell s’ha expressat així en un article publicat per aquest diari. “No és una xifra desestimable, però no és res comparat amb el 8% anual que els darrers informes del Ministeri d’Economia fixen com a dèficit fiscal amb l’Estat (gairebé un mes de producció total aproximadament)”, ha afirmat.

El president de la Cambra ha criticat també el posicionament d’algunes patronals en contra de l’aturada perquè frenaria l’economia. “Si el que preocupa altres entitats empresarials és la qüestió econòmica, hauríem d’estar recordant permanentment que és insostenible aquest dèficit fiscal, que, segons l’economista Santiago Niño Becerra, ja arriba als 400.000.000.000 d’euros”, ha afirmat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona