Política

Els advocats es conjuren per aclarir l’acció policial de l’1-O

Lletrats de Girona, la Ràpita, Manresa i Barcelona constaten els mateixos problemes en els casos judicials oberts: “Manca d’informació” del Ministeri de l’Interior i “passivitat” de fiscals i jutges

Amb motiu del segon aniversari de l’1-O, la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona i del Lliure Exercici de l’Advocacia del Col·legi d’Advocats de Barcelona va convidar ahir col·legues d’arreu del país perquè expliquin la seva ingent tasca, la majoria voluntària, per dirimir responsabilitats penals de les càrregues policials que van causar un miler de ferits.

Cap d’ells no ha pogut aclarir, per ara, qui va donar les ordres de carregar contra ciutadans que exercien drets fonamentals, però en totes les causes obertes, amb un centenar d’agents de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil investigats, hi ha, segons van explicar ahir, les mateixes traves: l’opacitat del Ministeri de l’Interior a l’hora d’identificar els agents que surten als vídeos pegant als veïns però que no van identificats amb número al davant, i la passivitat de jutges i fiscals.

En l’acte, al pati de columnes de l’Icab, Albert Carreras, del grup d’advocats de Girona, va assegurar que “res va ser casualitat” el dia del referèndum, quan agents de la policia espanyola es van presentar a l’escola de Sant Julià de Ramis, on havia de votar el president Puigdemont, i van carregar, malgrat que hi havia totes les càmeres del mon. Hi va afegir que la declaració com a investigats de 26 agents es va suspendre, fins aquest divendres, perquè poguessin anar a declarar al Tribunal Suprem com a testimonis i no com a imputats per lesions. I ara lluiten perquè s’aporti a la causa el contingut d’una de les càmeres dels agents, on se sent un d’ells que pregunta per un mòbil: “Actuar a toda costa?”, contravenint l’ordre 4/2017 del secretari d’estat de no actuar si hi havia molta concentració.

El penalista ebrenc Pep Canício també va recordar els brutals cops rebuts pels veïns de la Ràpita, i que mantenen la causa contra cinc agents de la Guàrdia Civil per una cinquantena de ferits. La seva esperança és que l’Audiència de Tarragona els doni ara la raó perquè finalment declari un capità que va fer un informe que justifica els cops per la suposada violència dels veïns.

En la causa de Barcelona, amb 50 agents de la policia espanyola investigats, la penalista Marta Clapés va destacar la “valentia” de la secció tercera de l’Audiència de Barcelona per haver descartat la investigació de ciutadans per desobediència com demanava l’advocat de l’Estat amb el suport de la fiscalia, en alguns casos; a més de fer reobrir causes tancades perquè no només s’han d’aclarir les lesions, sinó qui va donar les ordres de colpejar, mentre els màxims responsables d’Interior ja s’han espolsat les responsabilitats. Clapés també va destacar la “bona feina” del jutjat d’instrucció 7 de Barcelona, que, estant de guàrdia aquell 1-O, ja va ordenar diligències en rebre la denúncia de la Generalitat. “No ens rendirem pas”, va dir l’advocat David Casellas, de les causes de Manresa, amb cinc agents de la Guàrdia Civil imputats, i on la jutgessa no ha volgut prorrogar la instrucció. “Aquestes causes són la veritable reivindicació de democràcia i de drets”, va sostenir Xavier Muñoz, de la Comissió de Defensa. L’acte es va cloure cantant Bella ciao, amb professionals de La Puça Espectacles.

LES FRASES

Hem demanat la declaració del capità que descriu la violència dels veïns i no hi ha manera
Pep Canício
advocat de la causa de la Ràpita
Les accions no van ser a l’atzar. A l’escola del president hi havia totes les càmeres i van carregar
Albert Carreras
advocat de la causa de girona
La secció tercera de l’Audiència ha estat valenta i ha tancat la porta a imputar veïns per desobediència
Marta Clapés
advocada causa de barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA