Política

Reynders defensarà “la mateixa posició” que l’actual CE sobre l’afer català

El candidat a eurocomissari de Justícia afirma: “Cal respectar l’ordre constitucional”

Recorda que hi ha “normes per canviar” la carta magna per donar resposta a les demandes

Avisa que caldran “ajustos” a les euroordres, però insisteix que s’ha de garantir “el dret de defensa” independentistes

El candidat a eurocomissari de Justícia, Didier Reynders, ha assegurat que defensarà “la mateixa posició” de l’actual Comissió Europea sobre l’afer català durant el seu mandat. “Cal respectar l’ordre constitucional”, ha remarcat davant la pregunta d’un eurodiputat portuguès del PP europeu que es preguntava si continuaria amb la postura que va tenir l’executiu de la UE quan fa dos anys es va celebrar “un referèndum il·legal a Catalunya”. L’exministre d’Exteriors belga ha recordat durant la sessió de control a l’Eurocambra que hi ha “normes per canviar” la carta magna per donar resposta a les demandes independentistes.

A més, Reynders ha assegurat que va mantenir aquest posicionament quan era membre del govern belga de Charles Michel.

Reynders també ha avisat que caldran “ajustos” al sistema d’euroordres, però ha insistit que s’ha de garantir “el dret de defensa”, la “proporcionalitat” i “equilibri” del mecanisme. “Estic preparat per presentar millores”, ha promès Reynders, responent a una eurodiputada de Ciutadans en l’examen oral del candidat a l’Eurocambra. El partit d’Albert Rivera i el PP han condicionat el suport al belga al seu compromís en reformar les euroordres arran del cas de l’expresident Carles Puigdemont. D’altra banda, Reynders ha assegurat que “no dubtarà en actuar” quan “la democràcia estigui en joc” a la UE, però aposta per reforçar el “diàleg” de Brussel·les amb els estats.

Durant la sessió de control al comitè de Llibertats Civils, Justícia i Afers interns de l’Eurocambra, Reynders ha promès que el nou mecanisme de control del respecte als drets fonamentals estarà “operatiu” l’any que ve i “no serà discriminatori”. Tot i això, Reynders ha avisat que en aquells països de la UE on “s’identifiquin riscos particulars” aquest informe anual serà més “detallat”.

“Garantiré la seva objectivitat”, ha dit

Si bé no s’oposa a “consultar experts independents” per elaborar aquests informes, no és partidari de crear un nou organisme independent que avaluï la salut democràtica dels països del bloc.

Reynders també ha assegurat que si és “necessari” impulsarà l’aplicació de l’article 7 dels tractats europeus per sancionar un país que no respecti l’estat de dret, però ha remarcat que en el seu mandat vol provar “noves eines” com el diàleg amb els estats i els informes per “evitar qualsevol violació de l’estat de dret”.

Protecció de les minories

Reynders ha afirmat que està compromès amb la “defensa de les minories” com per exemple del col·lectiu LGTBI. “Hem de ser molt actius sobre el terreny i el finançament és molt important”, ha defensat davant una pregunta sobre com protegirà la societat civil a la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Rufián (ERC): “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona
eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona