Política

El govern espanyol no descarta aplicar la Llei de Seguretat Nacional i “estudia tots els escenaris”

La ministra de Defensa acusa Torra d’incitar a la violència

Contemplen qualsevol resposta als “desafiaments” per sortir “del bloqueig i donar estabilitat al país”

El govern espanyol no descarta l’aplicació de la Llei de Seguretat Nacional a Catalunya i estudia “tots els escenaris”, segons han apuntat fonts de la Moncloa i els ministres Marlaska i Robles. L’executiu espanyol recorda que la seva responsabilitat és “analitzar i contemplar” qualsevol possible resposta als “desafiaments que hi ha per davant i la necessitat de sortir del bloqueig i donar estabilitat al país”. La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha afirmat que “la situació està per estudiar tots els escenaris des del punt de vista polític i jurídic”. “Som un govern constitucionalista que no acceptarem que hi hagi una vulneració de l’ordenament constitucional”, ha afirmat. També el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska ha apuntat que “el govern està analitzant, estudiant i observant la realitat de Catalunya i actuarà en la forma oportuna, en el moment que fos precís i sempre conforme amb l’ordenament jurídic”.

L’executiu espanyol obre aquesta porta després que el líder del PP, Pablo Casado, reclamés aquest dimarts l’aplicació de la Llei de Seguretat Nacional per prendre el control dels Mossos i dissoldre el que considera una “agència d’intel·ligència”, el CESICAT. Segons Casado, la Llei de Seguretat Nacional permet intervenir a Catalunya sense haver de donar compliment als requisits per a l’aplicació del 155, que el TC va establir que havia de ser raonat i limitat en el temps.

La Moncloa va apuntar aquest dimarts que estudia aquesta opció i la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha apuntat que el govern de Sánchez té sobre la taula “totes les opcions que hi hagi”, també l’aplicació de la Llei de Seguretat Nacional si cal a Catalunya. En tot cas ha apuntat que cal “veure els esdeveniments” que tinguin lloc a partir d’aquest moment a Catalunya. “Ahir es va demostrar que l’independentisme té molta menys capacitat de convocar la gent”, ha dit, però “no tolerarem cap vulneració ni de les normes ni de l’ordenament constitucional”, i “per descomptat demanem i exigim que hi hagi un acatament a la sentència del Suprem”.

Robles: “Torra incita a la violència”

Segons la ministra de Defensa el president de la Generalitat, Quim Torra, fa “un mal favor a la convivència a Catalunya” perquè amb les seves manifestacions “està fent una incitació a la vulneració de l’ordenament jurídic i a la violència i crec que la societat catalana ha d’anar molt per davant de dirigents polítics com Torra”.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha apuntat en aquesta direcció. Segons Marlaska cal “no ser alarmistes” en cap sentit perquè el govern espanyol serà “responsable” i actuarà sempre dintre de la llei. “No fem suposicions i no fem de futuròlegs”, ha insistit en resposta a les preguntes insistents dels periodistes sobre l’aplicació de la Llei de Seguretat Nacional.

Aquesta normativa, ha dit, “s’aplica en els moments que s’ha d’aplicar i quan els supòsits de fet concorrin”, com la resta de lleis, ha afegit. Marlaska ha citat aquesta norma però també el 155, l’Estatut o la Llei de forces i cossos de seguretat de l’Estat.

Marlaska ha expressat la seva preocupació pel fet que el president de la Generalitat, Quim Torra, no hagi fet un “pronunciament de rebuig a qualsevol tipus de violència”. També ha aprofitat per lamentar l’agressió a una periodista de Telecinco durant la manifestació independentista amb motiu del segon aniversari de l’1-O. “És preocupant”, ha admès. Marlaska, però, ha volgut també destacar la bona tasca dels Mossos d’Esquadra dimarts i també la coordinació amb les altres forces de seguretat de l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA