Política

Sabadell no vol els Borbons

Més de 6.000 persones voten a favor de la república en una consulta popular celebrada ahir a la cocapital del Vallès Occidental

Les taules eviten cap simbologia i la gent s’hi expressa tant en clau catalana com espanyola

“Va quedar clar des del primer moment: que cadascú votés per la república que volgués”

Taules grises –sense llaços ni banderes–, caixes de cartró i un segell de control perquè la gent no pogués votar dos cops. Tot i l’enrenou que es va produir la setmana passada, quan hi va haver certs rumors –finalment desmentits– que la Junta Electoral havia prohibit la Consulta Popular Republicana a Sabadell, ahir tots els sabadellencs que es van assabentar de la convocatòria i van voler votar per escollir entre república i monarquia ho van poder fer sense problemes. Es van distribuir taules per gairebé tots els barris, amb voluntaris que, en lloc del carnet d’identitat, anaven demanant l’edat. I, al final, com va resumir Joan Balart, president de Sabadell per la República, una de les 30 entitats de la coordinadora que ha promogut la votació, la jornada va ser “un èxit, no només per la participació, sinó també perquè ha estat un exemple de transversalitat”.

Dels 6.269 vots recollits, 6.155 van ser a favor de la república; 72, per la monarquia; 4, nuls, i 38, en blanc. Però, més enllà de les xifres –Sabadell és una ciutat de gairebé 212.000 habitants–, el més important per als promotors va ser l’esperit de la diada i haver-la pogut dur a terme. “Costa molt muntar una consulta popular, i més quan el règim hi està posant traves, com vam veure fa uns dies a Sabadell; per això és tan important que la societat civil hi pugui respondre de manera cívica”, va subratllar Balart.

El concepte de transversalitat es confirmava fent un recorregut pels barris perifèrics. Mentre que en les meses del centre i, en general, del districte primer, molts ciutadans votaven obertament per la construcció d’una república catalana, en barris com ara la Concòrdia i, especialment, a Torre-romeu, creat als anys seixanta per acollir immigrants d’altres punts de l’Estat, ho feien en clau espanyola. “És una cosa que va quedar clara des del primer moment: que cadascú votés per la república que volgués, però l’objectiu era l’abolició de la monarquia”, subratllava Balart.

Els promotors no van facilitar ahir les dades de participació per barris. Sí que van reconèixer que havien reduït finalment el nombre de taules previstes en zones com Ca n’Oriach, Can Deu i la Creu de Barberà. Al centre, especialment al punt de votació situat al costat del consistori, es van registrar algunes cues, que contrastaven també amb la solitud amb què van viure la jornada els voluntaris de la taula situada a la plaça Karl Marx de Torre-romeu. “Hi deuen haver passat unes quaranta persones durant tot el matí; eren persones que estaven de pas. Les hem aturat i els hem explicat de què anava la consulta. Aquí, en general, hi ha molt poca implicació i molt desconeixement”, resumia el Pepe, també de Sabadell per la República, després de deixar molt clar que la consulta d’ahir no estava lligada al moviment independentista. “Encara que hi ha gent que ho vol vincular, són coses diferents. Aquesta és una consulta que s’ha fet en altres punts de l’Estat amb l’objectiu de saber quanta gent vol república i quanta gent vol monarquia.”

Però Montserrat Valls, que va votar a la mesa situada a la plaça de les Dones del Tèxtil, on van detenir un dels CDR empresonats, no ho veia així. “Llàstima que no hi he pogut portar la meva mare, que té 100 anys i va votar l’1-O. A casa, tota la vida hem estat republicans, i espero veure la independència algun dia”, deia.

A la Concòrdia, els veïns menys polititzats barrejaven la crítica a la monarquia amb les reivindicacions per aconseguir millores concretes al barri. Tampoc aquí, en una mostra més de transversalitat, hi van faltar les referències a l’1-O. “Què, avui no ens han de fotre hòsties...?”, preguntava un home mentre ficava la papereta a l’urna. “Jo qui voldria que fessin fora són Puigdemont i Torra, perquè és el rei qui ens ha de defensar...”, comentava un altre.

La jornada va transcórrer sense cap mena d’incident. Les votacions es van fer de deu del matí a dues del migdia i, a partir de les dues, els voluntaris de les 25 taules distribuïdes per la ciutat van portar les urnes a la plaça de l’Ajuntament, on es va fer el recompte.

Coordinadora d’entitats
Darrere la consulta de Sabadell, hi ha una coordinadora amb trenta entitats. Hi ha partits polítics, associacions veïnals i entitats culturals, així com Òmnium i l’ANC. “És la unitat de tots els sectors republicans, que lluitem per un dret a decidir que ens neguen”, resumeix Paola García, de la coordinadora.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona