Política

Desbloquejat per decret el deute amb Catalunya

Sánchez, ara sí amb l’aval de l’advocacia de l’Estat, retorna les bestretes avançades dels tributs a les comunitats del 2019 i liquida el finançament del 2018, que puja a 2.256 milions per a la Generalitat

El govern en funcions de Pedro Sánchez finalment pagarà les bestretes que van avançar les comunitats autònomes de l’any 2019 en concepte de recaptació de tributs. Després d’anunciar que ho farien, i fer-se enrere argumentant que era un govern en funcions i no havia prosperat l’aprovació del pressupost general com els indicava un informe elaborat per l’advocacia de l’Estat, l’executiu espanyol va aprovar ahir en el Consell de Ministres, i a pocs dies d’iniciar-se la campanya electoral, un decret llei que ho farà possible i que suposarà el retorn de 4.682 milions d’euros a les comunitats amb l’aval d’un altre informe favorable de l’advocacia de l’Estat. L’executiu socialista ja havia anunciat, com va recordar ahir la ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, per justificar que no havien canviat mai de criteri, que amb la convocatòria de les eleccions per al 10-N estaven buscant l’“escletxa legal” per poder fer efectius aquest pagament, que, en el cas de Catalunya, ascendeix a 875 milions, i a la resta de l’Estat espanyol, a 4.682 milions. El decret que es convalidarà a la Diputació Permanent del Congrés ha d’obrir el camí per a la reforma del model de finançament de les comunitats i perquè “mai més tornin a ser víctimes d’un bloqueig” del pressupost general o d’un govern que no estigui en les seves plenes capacitats, va dir la ministra. L’advocacia, segons Montero, ha canviat de criteri perquè considera que no es condiciona la feina del pròxim govern i, a més, algunes comunitats tenien dificultats per pagar alguns serveis públics. El govern català reclamava 1.317 milions en concepte de bestretes i va presentar un contenció administratiu que no ha retirat.

La ministra també va informar que enviaran una carta a cada govern de les comunitats sobre les quantitats que rebran el 2020 corresponent a la liquidació del finançament autonòmic del 2018, uns 10.000 milions, dels quals per a Catalunya en correspondran 1.381, segons informava l’ACN.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA