Política

El TSJC exclou l’oposició en el judici a la mesa

Vox havia de presentar l’adreça d’Iceta, Arrimadas, Rabell i García Albiol per ser citats com a testimonis

La data, pendent

Els líders de l’oposició al Parlament de Catalunya el 2017 finalment no seran testimonis en el judici contra cinc exmembres de la mesa i l’exdiputada de la CUP Mireia Boya. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ho va resoldre ahir, ja que l’acusació popular que els proposava, Vox, no va presentar l’adreça de Miquel Iceta (PSC), Inés Arrimadas (Cs), Xavier García Albiol (PP) ni de Josep Lluís Franco Rabell (CSQP). La llista de testimonis polítics continua sent llarga, sobretot la de les defenses.

Els advocats es van reunir ahir amb la lletrada de l’administració de justícia del TSJC per consensuar una nova data del judici, després que s’hagués de suspendre la primera, fixada del 19 al 22 de novembre, ja que coincidia amb altres judicis, que tenen alguns dels lletrats i tenen preferència perquè són causes amb pres.

Els exmembres de la mesa acusats són: Anna Simó (ERC), Lluís Corominas, substituït per Lluís Guinó (l’únic que es manté com a diputat i per això la causa es jutja al TSJC), Ramona Barrufet, tots tres de JxSí, i Joan Josep Nuet, de CSQP. I la llavors diputada de la CUP Mireia Boya per haver presentat en nom del seu grup les lleis de desconnexió dels 6 i 7 de setembre del 2017. La fiscalia els acusat d’un delicte de desobediència continuat al TC perquè des del 2016 van permetre el debat i la votació de resolucions sobiranistes i demana per a ells fins a un any i vuit mesos d’inhabilitació i una multa de 30.000 euros. Vox els acusa d’agrupació criminal. I les defenses en demanen l’absolució en considerar que la seva acció està en el marc de la inviolabilitat parlamentaria. I alternativament sol·liciten que se’ls apliqui l’eximent d’actuar per no lesionar drets polítics i la llibertat d’expressió dels diputats.

LA XIFRA

4
dies
s’havien reservat inicialment al TSJC per al judici per als cinc exmembres de la mesa i una exdiputada de la CUP.

Barrientos i Armas jutjaran el president Torra

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat la recusació que el president de la Generalitat, Quim Torra, va plantejar contra el president de l’alt tribunal català, Jesús María Barrientos, i la magistrada Mercedes Armas, que amb un tercer magistrat havien de jutjar-lo per no haver retirat els llaços grocs en campanya.

En una resolució, l’anomenada sala 77 del TSJC sosté que Barrientos i Armas no han perdut la “imparcialitat” per enjudiciar el cas. Així, tots dos formaran part del tribunal que el 18 de novembre jutjarà per desobediència Torra, per a qui la fiscalia demana un any i vuit mesos d’inhabilitació per haver desoït el requeriment de la JEC.

En la resolució, els sis jutges del TSJC de la sala 77 conclouen que les posicions públiques de Barrientos sobre la situació política de Catalunya es van fer “en la seva condició de president del TSJC i, per tant, representant el poder judicial en aquest territori, en exercici de la innegable llibertat d’expressió”. Pel TSJC, les seves declaracions “mostrant preocupació perquè la situació pogués derivar en una ruptura de la legalitat constitucional no poden ser llegides i valorades més que des d’una perspectiva institucional, sense cap interferència en els processos llavors en curs”. I hi afegeixen que Armas va admetre a tràmit la querella a Torra sense analitzar-la.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona