Política

Alerta Solidària denuncia que almenys dos dels set CDR empresonats estan en règim d’aïllament

Un tercer activista podria estar en la mateixa situació, però es desconeix la seva situació

El col·lectiu denuncia que tots ells han estat catalogat en el règim FIES-3, que implica més restriccions

Alerta Solidària ha denunciat que almenys dos dels set membres del Comitè de Defensa de la República (CDR) empresonats de manera preventiva per ordre de l’Audiència Nacional acusats de terrorisme estan en règim d’aïllament.

Segons ha explicat a l’ACN una de les advocades del col·lectiu, Eva Pous, hi ha dubtes sobre el règim d’un tercer, que la setmana passada no estava en aïllament, però sobre el qual no es podrà tenir la certesa fins que el visiti la família aquest diumenge.

Pel que fa a un dels dos que sí estan en règim aïllat, la defensa va rebre la notificació el 9 d’octubre, tot i que, segons Alerta Solidària, ja hi duia “més d’una setmana”. Sobre el segon, es desconeix la data en què se li va notificar l’aïllament.

L’entitat ha denunciat la situació i ha subratllat que l’aïllament penitenciari “no té altra finalitat que castigar doblement la persona”, perquè esdevé “una presó dins la presó”.

Segons el col·lectiu d’advocats, el règim d’aïllament implica unes vint hores de confinament solitari en cel·la i passejos recreatius de màxim quatre hores en companyia de com a molt quatre interns més.

A banda, l’entitat explica que al detingut que el 9 d’octubre se li va comunicar el règim d’aïllament, l’endemà se’l va canviar de mòdul dins la presó de Soto del Real, del 6 on s’estava a un específic d’aïllament. Es va fer “sense avisar la família”, que tenia visita programada per a aquest divendres a partir de les sis de la tarda. La família hi ha hagut de ser quatre hores abans per veure’l 45 minuts després de viatjar 630 quilòmetres.

Més enllà d’això, Alerta Solidària considera que els set membres dels CDR estan a la presó “de forma injustificada”. Assegura que a tots set se’ls ha catalogat en règim FIES-3, que suposa una “restricció” del seu règim de vida, una “desigualtat de tracte sense justificació legal” i una “vulneració flagrant” dels seus drets.

Per exemple, a conseqüència d’aquest règim s’ha decretat la intervenció de totes les seves comunicacions, que vol dir enregistrar les converses que mantenen i fotocopiar les cartes que reben, per exemple.

Davant d’aquest panorama, Alerta Solidària recorda que els set membres dels CDR són presos provisionals i considera que, en aquesta situació, “la restricció de drets hauria de ser encara menor”.

També critica que el ministeri de l’Interior justifiqui aquesta “restricció de drets” per la gravetat dels fets que s’investiguen. La plataforma opina que “no només estan desmereixent el dret a la presumpció d’innocència, sinó que estan aplicant un càstig intolerable a persones que ni tan sols han estat jutjades”.

Finalment, el col·lectiu també ha denunciat que l’Audiència Nacional “encara no permet” a un dels advocats particulars comparèixer al procediment, malgrat que un dels detinguts ha sol·licitat que el representi.

Protesta a Barcelona

Un centenar de persones ha tallat l’avinguda Meridiana de Barcelona durant tres quarts d’hora aquest divendres a la tarda (segons la Guàrdia Urbana) per denunciar l’empresonament dels set membres dels CDR acusats de terrorisme.

Els comitès del Barcelonès havien convocat una concentració a dos quarts de vuit del vespre a la plaça Virrei Amat, i des d’aquí s’han adreçat a l’artèria barcelonina, una de les principals d’entrada i sortida de la ciutat.

Els manifestants han arribat fins a l’altura del carrer Concepció Arenal, on han tallat el trànsit en ambdós sentits de la marxa.

Cap a dos quarts de nou han desconvocat l’acció “llampec”, com l’han anomenat els organitzadors, que tenia la missió de recordar els “set nous presos polítics”.

Els manifestants també han denunciat la condemna dels nois d’Altsasu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona