Política

Assaig general

Una seguda a l’estació de Sants i una marxa espontània per Barcelona escenifiquen el preludi de les mobilitzacions contra la sentència

Els Mossos desallotgen de manera expeditiva els concentrats en un clima de tensió mútua

Aquests dies, les xarxes socials i els comptes de Telegram i Signal creats a última hora bulliran més que mai. No desvelem cap secret d’estat si expliquem que aquestes plataformes seran el canal preferent per esbombar les convocatòries de protesta contra la sentència als líders independentistes, que previsiblement es coneixerà avui. Per començar a perfilar el dispositiu, l’estació de Sants de Barcelona va ser l’escenari ahir d’una mena d’assaig general del que ha d’arribar. A les deu del matí, s’hi va fer una concentració, que va ser desallotjada de manera expeditiva pels Mossos atenent al perfil de l’acte –una seguda– i dels manifestants –molta gent gran–. La cosa no va anar a més, però hi va haver molta tensió ambiental. Massa, tenint en compte tot el que ha d’arribar.

La cita era a les deu del matí al vestíbul de l’estació, i va ser convocada, via Twitter, per Pícnic per la República, un col·lectiu ciutadà que pretén canalitzar part de la resposta a la resolució del Tribunal Suprem. Una hora abans, els accessos a Sants des del metro estaven tallats per evitar que es convertissin en una via d’entrada per als activistes, tot i que hi podien accedir sense problemes per les portes principals de la infraestructura ferroviària. Fins passada una bona estona, quan allò ja era un guirigall, ningú va tenir la pensada de tancar-les. Els concentrats, uns 300, van seure a terra davant d’una de les boques que condueixen a les andanes i, des d’allà, es van dedicar, essencialment, a cridar proclames de suport als presos i a la independència i per recordar l’1-O –“ni oblit ni perdó”–. Ràpidament van ser encapsulats per un perímetre dels Mossos, que es va haver d’anar engrandint per l’arribada de més gent. També hi havia desplegats agents dels antidisturbis de la Policía Nacional, que participen en el dispositiu especial desplegat a Catalunya en previsió d’incidents, i que van quedar en un discret segon pla.

Desallotjats un per un

No havia passat ni una hora, quan la policia catalana va decidir intervenir-hi i desallotjar l’estació. Un per un, els agents s’adreçaven als manifestants, entre els quals hi havia l’exparlamentari Germà Bel, i els convidaven a marxar. Els que hi accedien eren acompanyats fins a les portes i passi-ho bé. Els que s’hi resistien, que van ser uns quants, van haver de ser desallotjats per la força pels agents, que se’ls van haver d’endur agafant-los pels braços i les cames. Van ser els moments més complicats. Hi va haver crits contra els Mossos –“Vergonya”, “També sou forces d’ocupació” i “No mereixeu la senyera que porteu”– i alguna lleu empenta de més. No hi va haver càrregues i, de fet, l’únic incident a destacar va ser la detenció d’un individu, absolutament aliè a la protesta, que es va encarar amb els policies perquè no el deixaven passar. Enmig d’aquest ambient, i al cap d’uns pocs minuts, el grup que encara quedava a l’estació va decidir sortir-ne per si mateix.

El que havia passat a dins, però, ja havia estat transmès en directe per les xarxes, circumstància que va propiciar un efecte viral que va dur desenes de persones a aplegar-se davant de l’accés a Sants de la plaça dels Països Catalans. I, d’aquesta manera, entre els desallotjats i els que s’havien afegit a posteriori a la convocatòria, es va cuinar sobre el terreny una manifestació pel centre de Barcelona. La primera destinació va ser la confluència entre el carrer de Tarragona i l’avinguda de Josep Tarradellas, on es va tallar durant una estona –o més aviat estoneta– el trànsit. La Guàrdia Urbana va xifrar els participants en uns 700, tot i que no calia ser cap prodigi en matemàtiques per constatar que n’eren uns quants més. Més del doble, tirant curt.

Manifestació pel centre

D’allà van marxar fins a la plaça d’Espanya o “de l’1 d’Octubre”, segons el nomenclàtor d’alguns dels presents. La protesta va estar escortada en tot moment des de l’aire per un helicòpter policial. Els barcelonins ja es poden acostumar a aquest brunzit pertorbador. El sentiran molt, aquests dies. Al cor de la plaça, els manifestants seien en cadires o sobre el mateix asfalt; hi feien la cervesa del vermut –ja eren les dotze del migdia tocades– o hi llegien un llibre, mentre la canalla, que n’hi havia, i força, es dedicava a jugar a pilota. Tot molt sediciós, en resum. El trànsit a tots els carrers adjacents va ser tallat per grups d’activistes, que, quan veien que no n’eren prou per contenir les ires dels conductors, només havien de cridar un “Gent!”, i la resposta era instantània.

La marxa es va anar desenvolupant sense un guió predeterminat. O aquesta era l’aparença. Eren els participants els que, de manera autoorganitzada, n’anaven decidint el recorregut sobre la marxa i protagonitzaven anades i vingudes que si el que pretenien era multiplicar els dubtes entre els set furgons policials que els seguien sobre on podia acabar allò, no van errar en la tàctica. Van recórrer la Gran Via i, a l’altura del passeig de Gràcia, l’acte es va donar oficialment per dissolt. Un grup, però, va enfilar fins a la Via Laietana. Ja era clar on pensaven acabar. La prefectura de la Policía Nacional estava fortament custodiada per un cordó de la brigada mòbil dels Mossos. Els antidisturbis del CNP eren a dins, escut en mà. A aquella hora, els manifestants ja eren unes poques desenes. A quarts de tres, hora de dinar, van desfilar cap a casa. L’assaig es donava per conclòs. Abans, però, van llançar un crit premonitori: “Demà [avui per al lector] hi tornarem.” Ja poden pujar-hi de peus.

Protesta a Sitges contra els agents

A Sitges també hi va haver una protesta, en aquest cas contra la presència d’agents de la Guàrdia Civil en hotels del municipi. Un centenar de persones es van manifestar pels carrers més cèntrics de la vila. La convocatòria la va fer el Comitè de Defensa de la República (CDR) local, que pretenia expressar d’aquesta manera el seu rebuig per “la presència de les forces d’ocupació” allotjades en diversos establiments de la ciutat.

Els manifestants es van acompanyar durant el trajecte de xiulets i de cops de cassola, i es van concentrar davant d’un dels establiments on hi ha allotjats els agents traslladats a Catalunya. L’entrada de l’hotel va estar custodiada per un dispositiu d’antiavalots dels Mossos d’Esquadra per impedir-hi l’accés, i la protesta va ser vigilada, així mateix, per un helicòpter policial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona