Política

Els ajuntaments responen tancant portes i activitat

Tarragona, Lleida, Vic, Tàrrega, Reus, Tortosa i Manresa es mobilitzen i fan plens per reclamar l’amnistia

Elegits de 17 municipis s’afegeixen al Consell Local per la República

Al migdia, poca estona després de fer-se pública la sentència del Tribunal Suprem, bona part de les institucions d’arreu del territori van decidir de suspendre l’activitat i, en alguns casos, també de tancar les portes en protesta per les condemnes als polítics catalans. La resposta institucional va anar acompanyada de concentracions davant de centenars de consistoris arreu del país, en les quals van participar els treballadors municipals i molts de ciutadans. La llista inclou centenars de consistoris, des dels més petits a alguns dels més grans en població. Entre altres, Manresa, que ahir al matí va congregar 4.500 persones i va decidir afegir-se a la vaga convocada per aquest divendres. També es van afegir a l’aturada ajuntaments com el de Ripoll, Cadaqués, Tàrrega, Tortosa, Palamós, Ripoll, Valls, Rocafort de Queralt, Lleida, Montblanc i Balaguer.

A més de cridar els ciutadans a concentrar-se pacíficament, alguns ajuntaments ja van fer ahir mateix plens extraordinaris. Es van aprovar mocions de l’AMI o bé de les formacions independentistes que, d’ençà de les passades eleccions del 25 de maig, governen la majoria d’ajuntaments de les demarcacions de Tarragona, Lleida i Girona. És el cas d’ajuntament com els de Valls, Vic, les Borges Blanques i Tortosa, on es va aprovar per unanimitat demanar l’amnistia dels condemnats. Altres consistoris, com el de Tàrrega, Manresa i Reus, ho faran entre avui i demà. A Alcarràs, l’alcalde, Manel Ezquerra, va assegurar que la presó preventiva no ha ajudat a resoldre el conflicte: “Creiem que aquesta condemna tampoc ho farà.” L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, va anunciar que el govern “revisarà tots els contractes” i deixarà de “donar negoci a les empreses que col·laborin amb la repressió”. L’Ajuntament de Tarragona va suspendre els actes institucionals fins dijous i farà un ple extraordinari. El portaveu del govern municipal, Xavier Puig, va afirmar: “En aquestes hores difícils, hem d’agafar la bandera de la democràcia i les llibertats, allargar la mà per dialogar serenament amb tothom.” La Paeria de Lleida també va suspendre l’activitat i va anunciar que el 16 d’octubre la capital del Segrià es pronunciarà amb un ple extraordinari. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, va qualificar de “revenja política”la sentència.

Els consells comarcals i també es van afegir a la protesta, com el de la Selva i el del Segrià, amb la lectura de declaracions institucionals, o el tancament de portes per un dia, com el de la Conca de Barberà. Les diputacions de Lleida i de Girona també es van afegir ahir mateix a la protesta llegint declaracions de rebuig. La lleidatana aprovarà avui en ple el rebuig de la sentència.

LES FRASES

Quina vergonya! No podran res davant un poble unit, alegre i combatiu
Alba PIjuan Vallverdú
ALCALDESSA DE TÀRREGA
Hem d’agafar la bandera de la democràcia i allargar la mà per dialogar
Xavier Puig
PORTAVEU DEL GOVERN DE TARRAGONA

“No reconeixem el poder de l’Estat espanyol”

Regidors i alcaldes de 18 municipis s’ha adherit al Consell Local per la República, un ens impulsat per l’Assemblea Nacional Catalana “amb l’objectiu de fer República Catalana des de tot el territori”. El 30 de setembre passat, els electes d’Amer van ser els primers a constituir-se, i el darrer va ser ahir mateix, Montblanc, amb una declaració llegida per l’alcalde, Josep Andreu, als ciutadans concentrats davant l’ajuntament per protestar contra la sentència. La declaració afirma: “No reconeixem el poder de l’Estat espanyol. Tanmateix, fins a ser república catalana efectiva, no incorrerem en cap falta administrativa”, sinó a “dirigir una alternativa lliure de judicialització”. Remarca que els electes escollits en les eleccions dels partits independentistes es comprometen a implementar “en l’àmbit local plans d’actuació” per “recuperar la sobirania de les nostres institucions ara sota control de l’Estat espanyol”, “fer efectiva la independència” i “culminar l’aprovació de la Constitució catalana”.

De moment, Banyoles, Olot, Berga, Terrassa, Palamós, Pineda de Mar, Cardedeu, Flix, Amer, Sant Cebrià de Vallalta, Cornellà del Terri, les Borges Blanques, Arenys de Munt i Ponts són entre els adherits al consell, al qual es podrien afegir fins una quarantena més els dies vinents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona