Política

Milers de jubilats marxen fins al Congrés i reclamen una pensió amb l’IPC per llei

Procedents de tot l’Estat espanyol, exigeixen que s’elevi la mínima a 1.080 euros

Diuen que no cessaran les seves reivindicacions i que la lluita és l’únic camí

Milers de jubilats procedents de tot l’Estat espanyol van marxar ahir pels carrers del centre de Madrid fins a arribar al Congrés dels Diputats per reclamar unes pensions públiques dignes al crit de “la lluita és l’únic camí, tots som pensionistes”, “despeses militars per pensions i hospitals”, “de nord a sud, d’est a oest, la lluita continua costi el que costi”, “dignes, justes i suficients”. La protesta, que va sortir de la Puerta del Sol, estava encapçalada per una desena de pensionistes en cadira de rodes i amb croses i una gran pancarta en la qual es podia llegir :“Governi qui governi les pensions públiques es defensen.” La marxa va transcórrer en un ambient festiu, fins que un cop davant la cambra baixa es van viure moments de gran tensió quan els manifestants van saltar les tanques de seguretat i la policia antiavalots va mirar d’aturar-los.

Els pensionistes, que van lliurar un document amb les seves reivindicacions a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, exigeixen que el govern espanyol que surti de les eleccions del 10-N revalori les pensions amb l’IPC real per llei i elevi la pensió mínima fins a 1.080 euros o que s’iguali amb el salari mínim interprofessional (SMI) de 1.200 euros. Tot i que la reivindicació central va ser la revaloració anual de les pensions almenys amb l’IPC real garantit per llei, també es va demanar la derogació de la reforma de les pensions del 2013 i, per tant, del factor de sostenibilitat, deixar de penalitzar les carreres de cotització de 40 anys o més en les jubilacions anticipades, posar fi a la desigualtat de gènere en salaris i pensions, el 100% de la pensió de viudetat que correspon al cònjuge i la derogació del copagament sanitari.

Tiano Sandoval, portaveu de la Coordinadora Estatal per la Defensa del Sistema Públic de Pensions, va avisar que els pensionistes no cessaran en la seva lluita i tornaran a manifestar-se el 16 de desembre. “No acceptem el 0,9 % d’increment de les pensions. Només acceptem l’IPC real”, va afirmar una altra de les portaveus de la coordinadora, Conchita Rivera, en referència a l’actualització que preveu l’executiu en funcions que lidera Pedro Sánchez en cas de guanyar les eleccions, tal com recull el pla pressupostari enviat dimarts a Brussel·les.

Durant la protesta la majoria de les persones van voler deixar clar que s’havien desplaçat a Madrid per participar en aquesta protesta perquè el govern compleixi i van assegurar que no pensen defallir, mentre que altres afirmaven que lluitaven per “les noves generacions”. “Som al carrer pels nostres fills i pels nostres nets, no per nosaltres”, van explicar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona