Política

Torra: “Si per posar urnes ens condemnen a 100 anys s’hauran de tornar a posar urnes per l’autodeterminació”

El president del Govern compareix al Parlament amb “consternació” per la sentència: “És un moment greu per al país”

“Rebutgem i condemnem totes les violències vinguin d’on vinguin”, afirma

“Si per posar urnes ens condemnen a 100 anys, la resposta és clara: s’hauran de tornar a posar urnes per l’autodeterminació”. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha insistit en la tesi del ’’ho tornarem a fer’, durant la seva compareixença al ple del Parlament, aquest dijous al matí, com a reacció a la sentència “de la ignomínia” del Suprem per l’1-O. El cap del Govern ha mostrat la seva “consternació i indignació” per la decisió del tribunal i ha asseverat: “És un moment greu per al país”. Torra ha remarcat que no cal ser independentista, sobiranista o catalanista per veure que la sentència és una “vergonya inaguantable”. Segons el president, “només amb una mica de sentit de justícia n’hi hauria d’haver prou”.

Durant la seva intervenció Torra ha assegurat: “Rebutgem i condemnem totes les violències vinguin d’on vinguin”. Torra ha donat tot el seu suport i reconeixement als Mossos però ha afegit que la policia catalana ha de ser “escrupolosa”, després de tres dies d’aldarulls. En aquest sentit, en el seu discurs al ple extraordinari al Parlament, Torra ha explicat que ha demanat que s’investigui “qualsevol situació irregular” i es faci autocrítica tot defensant que ara és moment de fer-ho. “No ens podem permetre la vulneració de protocols”, ha remarcat per després assenyalar que hi ha “imatges que no han agradat”. En aquest context, el president català ha reclamat que ningú criminalitzi la “legítima” desobediència civil barrejant-la amb la violència.

El president ha deixat clar que “cal seguir la via de la internacionalització”. Ha afirmat que el pressupost de 2020 ha de ser el motor i “palanca de canvi social”.

A la part final del seu discurs, de mitja hora de duració, Torra ha proposat “acabar la legislatura exercint el dret a l’autodeterminació i validant la independència”. És, segons el president, la millor manera que les institucions i la ciutadania pugui expressar el seu desig sobre el futur de Catalunya després de les condemnes del Tribunal Suprem. Torra, a més, ha confiat que l’Acord Nacional per l’Autodeterminació, l’Amnistia i els Drets Civils i Polítics que el Parlament va aprovar constituir serà qui “fixarà les bases per concretar les vies per exercir l’autodeterminació” en aquesta mateixa legislatura.

Era un dels moments més esperats. Durant mesos el mateix Torra havia creat una alta expectativa sobre aquesta compareixença perquè hauria de suposar el moment d’anunciar la resposta institucional a la sentència. Setmanes de feina, converses i rondes de contactes amb entitats, associacions, patronals, sindicats i partits polítics havien de guiar la resposta que havia d’anunciar Torra al Parlament perquè la cambra “prengués decisions”. Aquest dijous, amb tots aquests precedents, el president ha comparegut per criticar la sentència, el comportament de l’Estat i proposar “tornar a exercir el dret a l’autodeterminació” abans que acabi aquesta legislatura.

En aquest sentit, ha avançat que pretén “defensar que aquesta legislatura s’acabi tornant a exercir el dret a l’autodeterminació”. “Es tracta d’aconseguir-ho, no d’intentar-ho. Tots hem de fer aquest esforç i assumir el compromís. Aquesta legislatura, si entre tots ho fem possible, hem de poder finalitzar-la validant la independència. Aquesta és la meva proposta”, ha sentenciat en una intervenció que no ha tingut ni una sola interrupció per aplaudiments.

Torra considera que aquesta és la manera de “no fallar” a tota aquella gent que “ha tornat a sortir al carrer” per protestar per la sentència i defensar els drets civils i polítics. “Hem d’estar a l’alçada”, ha dit, tot afegint que “no es pot continuar en aquesta gàbia que cada dia afegeix més barrots”.

Per fer aquest pas que proposa, el president ha recordat que a la primavera hi haurà ja “una proposta” del Debat Constituent que servirà per les bases “una constitució catalana”, i ha posat el focus sobre l’Acord Nacional per l’Autodeterminació, l’Amnistia i els Drets Civils i Polítics que el Parlament va aprovar constituir i que encara està pendent de formar-se. “És un gran acord de país, obert a tots els agents polítics i socials de Catalunya, que agrupa gent amb els objectius d’assentar els consensos necessaris per aconseguir l’amnistia dels condemnats i fixar les vies per concretar l’exercici del dret a l’autodeterminació en el termini més breu possible”, ha conclòs per mostrar la seva confiança en aquest ens i en que trobarà la manera de poder portar a terme la seva proposta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona