Política

L’aiguat converteix una altra vegada el Paral·lel en un riu

Veïns i comerciants, tips d’inundacions cada cop que plou fort

L’aigua mou contenidors i omple baixos al Raval i al Poble-sec

La mullena malmet ordinadors i mòbils de clients d’una botiga de reparació informàtica

Per una vegada no eren manifestants els qui desplaçaven contenidors d’escombraries pels carrers de Barcelona. Amb gairebé 100 litres per metre quadrat, l’aiguat va convertir la nit de dimarts la part baixa de la ciutat en un gran aiguamoll per les avingudes. “El Paral·lel era un riu, els contenidors anaven carrer avall”, explicava ahir en Roumaldo, veí del carrer Aldana, a Sant Antoni. Les fulles acumulades entre els radis de les rodes de bicicletes aparcades permetien detectar el rastre de l’aigua, que va inundar baixos, va col·lapsar desaigües i va fer brollar piques i tasses de vàter, segons els encarregats de tres establiments de menjar ràpid situats a banda i banda del Teatre Victòria. Tots coincidien que es tracta d’una calamitat habitual, cada vegada que plou una mica amb força. Parquets aixecats, gènere per llençar, parets bufades... Un camió cisterna va estar mig matí bombant aigua per buidar els baixos d’un restaurant del Paral·lel.

“Se’ns ha ficat l’aigua pertot arreu, del vàter és d’on fonamentalment ha sortit tota, com sempre que plou. Fa hores que netegem”, comentava estoic en Giuseppe, del Subway. “El terra era nou, de fa dos mesos”, es lamentava. Els establiments cuitaven per intentar obrir ahir mateix. Al subway de veritat, el Metro, l’L3 no s’aturava a la zona zero, l’estació del Paral·lel, en direcció a la Zona Universitària per inundació a l’andana. L’aigua baixava per les escales en cascada.

La rambla s’acarnissava especialment al carrer Sant Pau, al Raval. En Mustafà, que regenta una botiga de reparació informàtica, va tornar al local pels volts de la una de la matinada. Hi va trobar un pam d’aigua que havia fet malbé ordinadors i mòbils de clients, que encara no sabien el fat dels seus aparells, ara sí, irreparables.

Una mica més avall, una perruqueria tenia el vidre de l’aparador trencat. La Rut, de la botiga de perruques, revelava el seu sistema per provar d’aturar l’aigua, en va: “Posem bolquers entre la persiana i la fusta de protecció perquè absorbeixin tant com puguin, però ni així.”

A l’altra banda del carrer, la directora de l’escola Collaso i Gil, Laura Tolosa, obria la porta del teatre del centre per mostrar la inundació, que no arribava a un pam, però cobria tot el terra de la sala: “Tenim filtracions per les parets i la teulada i fan malbé la fusta de l’escenari.” Per sort, ahir no havien d’utilitzar el teatre.

Al matí els bombers avaluaven els danys produïts en l’estructura d’un edifici al carrer Santa Madrona, on havia caigut una part del sostre fals d’un àtic per les goteres i havien desallotjat els veïns. Al migdia ja van poder tornar-hi.

Al Museu Marítim, un altre camió cisterna delatava que hi havia hagut afectacions. Era el quart episodi d’inundacions en un any, tot i que el més lleu: l’aigua va entrar en una sala on hi ha instal·lacions de refrigeració. Tanmateix, els tres casos anteriors van provocar danys materials per valor de 600.000 euros. En cap cas els aiguats han afectat les col·leccions, però un d’aquests episodis va desbordar les canonades i va omplir d’aigües brutes el terra, amb la consegüent pudor. Es va haver de desinfectar i canviar l’equip tècnic de calefacció, situat sota terra; unes obres que van durar mesos.

El col·lector de la discòrdia

Tant el grup municipal d’ERC com el de JxCat van visitar ahir els comerciants i veïns afectats per la llevantada i van assenyalar el retard en les obres del col·lector del Paral·lel com un dels principals causants del problema. “Constatem que el col·lector és una necessitat que fa massa temps que espera”, deia la regidora republicana Maria Buhigas. JxCat va registrar una pregunta al govern d’Ada Colau per saber els terminis i inversió previstos per executar les fases 2 i 3 de les actuacions. “L’afectació és molt més important a conseqüència de la paràlisi de les obres del col·lector del Paral·lel en el primer mandat de Colau”, denunciava Neus Munté (JxCat).

També els veïns es queixaven: “L’Ajuntament hi hauria de fer alguna cosa, el col·lector del carrer Vila i Vilà està en obres des de fa molt de temps, allò és un embut.” Teòricament la millora del drenatge en aquest carrer hauria d’acabar el febrer del 2020, tal com diu un pegat al cartell de l’Ajuntament que tapa la data anterior, 2019.

El regidor d’Energia, Eloi Badia, va parlar de l’enèsima “pluja excepcional” i va instar l’oposició a aprovar el pressupost per poder completar les obres del Paral·lel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi al final de la campanya basca

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA rebutgen l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA