Política

Familiars i amics dels joves detinguts a Girona reclamen la seva llibertat

Unes 300 persones donen suport a l’acte en què es denuncia que els nois empresonats a Puig de les Basses van ser colpejats quan se’ls va detenir

Familiars i amics dels cinc detinguts a Girona, amb el suport d’unes 300 persones, van demanar-ne ahir la llibertat i van fer pública la situació en què estan els cinc joves a la presó de Puig de les Basses, a Figueres, a més de denunciar que quan van ser detinguts van rebre cops de la policia. Els familiars i amics van explicar la situació d’angoixa que han suportat i van fer una crida a continuar lluitant per la seva llibertat. Des de l’organització antirepressiva Alerta Solidària es va denunciar la “complicitat de la policia catalana” en “la repressió dels cossos de seguretat espanyols” al “poble català”. Segons la seva portaveu, Carla Costa, aquesta col·laboració confirma la “criminalització” dels manifestants.

Joan Llach, pare d’en Robert, un jove de Girona que, segons els seus amics, va ser detingut per la seva “estètica”, afirma: “Jo no hi entenc gaire, de tot això, però el que sí que es pot dir és que l’Estat espanyol està derivant cap a un estat sense drets”, va dir el pare de Robert Llach, que va criticar la criminalització de què són víctimes els joves. També des del grup de suport a en Robert, Laia Alemany va comparar la situació viscuda amb el “terror psicològic” retratat en el documental Ciutat morta basat en una càrrega policial a Barcelona el 2006. Des d’aquest grup es va denunciar la realitat que viuen els detinguts i es va insistir en el fet que no haurien de ser a la presó, que cap d’ells “feia res de dolent” i que han acabat empresonats de manera “innecessària i immerescuda” en espera d’una sentència.

Pel que fa al Pau Sànchez, el jove de Llagostera, des del seu grup de suport es va destacar que és un jove “alegre i amb principis nobles de llibertat” i que quan va ser detingut va ser apallissat: va resultar ferit amb traus a les celles i li van trencar les ulleres, de manera que, en tenir greus problemes de visió, ha estat molts dies sense poder fer res. Des dels dos grups de suport hi van afegir que els joves estaven molt agraïts “per tot el que s’està fent des de fora”.

D’origen estranger

Pel que fa als altres tres detinguts, el seu cas va ser exposat pel representant de les entitats que treballen amb el col·lectiu migrant i que van denunciar que els amics dels detinguts no s’atrevien a explicar la situació per “per por de represàlies”. Així, es va considerar que a Catalunya “es viu en un estat d’excepció permanent” per a aquelles persones immigrants o que no tenen papers. En aquest cas, dos dels detinguts, segons es va explicar ahir, tenien papers i havien cursat programes de suport, però van ser tancats “perquè la jutgessa va dir que hi ha falta d’arrelament”. “Denunciem des de diferents entitats el racisme institucional”, va dir el portaveu.

LA FRASE

Qui es pensi que tot això no va contra ell té un problema gravíssim. La deriva és totalitària
Joan Llach
pare d’un dels detinguts

LA XIFRA

300
persones
van donar suport als familiars i amics dels detinguts en la roda de premsa d’ahir a Girona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona