Política

Noves euroordres contra Ponsatí, Comín i Puig

El jutge del Suprem Pablo Llarena reactiva les ordres de detenció i extradició sense incloure-hi la malversació per a Ponsatí

Ja han estat trameses a les autoritats belgues i escoceses

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha reactivat les ordres europees de detenció i extradició contra els exconsellers Antoni Comín, Lluís Puig i Clara Ponsatí. Les ordres s’han emès pels delictes de sedició i malversació en el cas de Comín, de malversació i desobediència en el de Puig i de sedició en el de Ponsatí. Les ordres s’han emès a petició de la fiscalia, i en la de l’exconsellera d’Educació el jutge Llarena no ha inclòs la petició de malversació. Les ordres de detenció i extradició de Comín i Puig s’han tramès a l’autoritat judicial competent de Bèlgica i la de Ponsatí, a la d’Escòcia. A més, s’han enviat a les oficines de coordinació policial europea Sirene i a la Interpol, per a la detenció en el cas que els exconsellers es localitzin en països que no pertanyin a la Unió Europea. Llarena va emetre una primera euroordre després de l’exili de Puigdemont, i la va retirar un mes després, el desembre del 2017. El 2018, un tribunal belga va rebutjar una segona euroordre per defecte de forma, mentre que la justícia d’Escòcia no es va arribar a pronunciar en el cas de Ponsatí.

En una interlocutòria de 59 pàgines, Llarena considera plenament justificada la petició que el 31 d’octubre va fer la fiscalia per reactivar les euroordres un cop s’ha dictat sentència contra els líders independentistes processats en el mateix cas. Llarena assenyala que el resultat de la sentència no és directament extrapolable als tres exconsellers, però creu que “la sentència reafirma que els processats van perpetrar una sèrie d’actuacions que presenten indicis racionals de criminalitat”.

Llarena ha eliminat la malversació en el cas de Ponsatí perquè considera que constitueix delicte la generació de despeses per celebrar el referèndum però no pas la cessió de locals. En el cas de Comín i Puig, el jutge assenyala que es van enviar 56.000 cartes certificades amb nomenaments de càrrecs per a les meses electorals i 5.346.734 sobres amb targetes censals, amb un cost global de fins a 979.661 euros, que van ser fraccionats. La conselleria de Puig va assumir 238.003 euros i la de Comín, 233.180 euros, segons la interlocutòria.

Ponsatí es lliurarà avui a la policia escocesa, que la posarà a disposició d’un tribunal d’Edimburg al qual el seu advocat demanarà la llibertat sota fiança. La fiscalia de Brussel·les va rebre ahir les euroordres contra Comín i Puig i espera ara la traducció del document en les seves llengües oficials.

LES FRASES

Els indicis racionals de criminalitat que indicava la instrucció no només persisteixen, sinó que es reforcen amb una sentència
S’assenyala que l’actuació d’Antoni Comín i Clara Ponsatí pot ser constitutiva de delictes de sedició
interlocutòria de Llarena
Clara Ponsatí creu que l’acusació de sedició és part d’un enjudiciament motivat políticament
Aamer Anwar
Advocat de Clara Ponsatí

Ponsatí afirma que la seva extradició seria injusta

Redacció

L’advocat de Clara Ponsatí, Aamer Anwar, va assegurar ahir que la seva defensada “es declara innocent” i que es defensarà “amb fermesa” del càrrec que li atribueix la justícia espanyola, perquè, si fos extradida i condemnada, s’enfrontaria a “una sentència de fins a 15 anys”. En l’ordenament jurídic escocès no existeix el delicte de sedició, segons Anwar, i els tribunals hauran de decidir si n’hi ha un d’equivalent per extradir l’exconsellera. La defensa de Ponsatí al·legarà que “no hi ha garanties del dret a un judici just a Espanya, on la majoria de membres del govern català són a la presó i a l’exili”, segons l’advocat, que hi va afegir que Ponsatí “creu que l’acusació forma part d’un enjudiciament motivat políticament” i que la seva extradició seria injusta.

El Consell per la República, presidit per Carles Puigdemont, va demanar ahir l’aportació de donatius per tal d’afrontar les euroordres “amb els millors advocats, juristes i traductors”. “Deixem-los un altre cop en evidència”, va reivindicar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona