Política

EL CONTRAPUNT

Cs consuma el descens amb els pitjors resultats a Catalunya

Els taronja perden més de la meitat dels vots i tres dels cinc diputats obtinguts el 28-A

Només Arrimadas i De Páramo conservaran els seus escons a Barcelona

La davallada els situa últims

La caiguda lliure de Ciutadans es va aturar a Catalunya en els dos diputats, després d’haver-ne obtingut cinc en les tres eleccions espanyoles anteriors des del 2015.

Dos diputats com altres tres partits, en un quàdruple empat pel cinquè lloc a Catalunya, malgrat que amb el pitjor resultat en nombre de vots. La darrera posició de Cs entre els partits que han obtingut representació parlamentària es deu a la pèrdua de més de la meitat dels vots i de percentatge. Han passat, en mig any, de l’11,5% dels vots a només el 5,6%, lleugerament per sota de Vox, la CUP i el PP. Ahir van perdre més de la meitat dels 479.000 vots que van obtenir el 28 d’abril passat i amb prou feines van superar els 216.000 vots a tot Catalunya.

La política de pactes erràtica a escala estatal, les crisis ideològiques internes i les crides a prohibir i detenir els partits i polítics independentistes, entre d’altres, han acabat duent Cs al pitjor resultat en unes espanyoles, també a Catalunya, on no han pogut revertir aquesta tendència global.

Els taronja van obtenir a Catalunya els mateixos dos diputats que el PP i Vox, amb qui pacten a Andalusia, per exemple. Els altres dos partits de dreta van pujar el doble de vots i percentatge, gairebé en una mena de traspàs de vasos comunicants.

El resultat desastrós deixa només com a diputats a Madrid la cap de llista Inés Arrimadas i Fernando Tomás de Páramo, tots dos per la circumscripció de Barcelona. No hi seran altres dirigents destacats de la formació a Catalunya com ara el jurista José María Espejo-Saavedra, l’exlíder a l’Ajuntament barceloní –desplaçada per Manuel Valls– Carina Mejías ni el politòleg Nacho Martín Blanco. Tampoc no repetirà l’escó l’únic diputat de Cs per Tarragona el 28-A, Sergio del Campo.

La plana major del partit a Catalunya va seguir els resultats a la seu central de Madrid: Arrimadas, De Páramo i la mateixa Lorena Roldán, presidenta del grup al Parlament de Catalunya. Carlos Carrizosa, portaveu del grup parlamentari a Catalunya, va liderar l’anàlisi catalana a la seu barcelonina. També en això havia canviat Cs, perquè l’encarregat de fer-ho fa mig any i en els altres comicis, Toni Roldán, va abandonar el partit l’estiu passat. Carrizosa va esperar que Albert Rivera admetés els mals resultats per reconèixer també la desfeta catalana. En una compareixença sense preguntes, Carrizosa va datar per avui la presa de decisions sobre el futur del partit, molt perjudicat, segons ell “per la polarització de les eleccions”. Carlos Carrizosa va garantir que seguiran “lluitant contra l’independentisme” a Catalunya, tot i que va voler remarcar que ho faran “des de la moderació i des del centre”.

LES FRASES

Admetem els mals resultats a escala estatal. La resta de valoracions es faran a partir de demà [avui] al comitè estatal
Era difícil obtenir un millor resultat en un entorn polaritzat. En altres comicis ens ha anat millor i fins i tot hem guanyat
Seguirem treballant des del centre i la moderació i per als catalans moderats i reformistes
La nostra història està relacionada amb Catalunya
Carlos Carrizosa
port. grup parlament catalunya

Sota Victor Hugo

Primera nit electoral a la seu central de Ciutadans a Barcelona. Qui sap si l’última. Fins ara s’havia optat sempre per diversos hotels, quan els vents de l’Ibex 35 i l’augment d’escons anaven a favor. Pocs militants hi havia, ahir a la nit a la seu, per entomar l’abast de la patacada, perquè per saber segons què, millor des a casa que el dia als col·legis havia estat llarg, fred i amarg. Si les nits electorals a les sales d’hotels eren impersonals, la d’ahir va ser gèlida. I és que la marxa enrere aconsellava ja la contenció. “Carri” i mitja dotzena de dirigents analitzaven els resultats en una sala presidida per una frase del dramaturg francès Victor Hugo: “No hi ha res més poderós que una idea a la qual ha arribat el seu temps”. Potser els aniria millor si fessin més cas d’altres màximes de l’escriptor romàntic, com ara “la tolerància és la millor religió”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona