Política

El PSC no descarta l’acord amb el PP sense coalició però vol un govern de progrés

Iceta diu que votar no a Sánchez és fer com Vox

Els socialistes s’aferren al manteniment d’escons però perden més vots que ERC i En Comú Podem

La investidura de Pedro Sánchez com a futur president no depèn només del PSOE, i el PSC és partidari d’explorar totes les possibilitats –també una coalició amb Podem– excepte la gran coalició amb el PP i un acord amb Vox.

Aquesta és la prospecció que feia ahir el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, que avançava, però, que el PSC prefereix “un govern progressista amb acords amb forces progressistes”. Per això, a la pregunta de si aposta per un govern a la portuguesa –govern socialista amb suport de partits d’esquerra des del Parlament–, Iceta va admetre que li agradaria, però també va advertir que això requereix, en la investidura, majoria absoluta en primera votació o “més vots a favor que en contra” en una segona votació. “Sabem que sense establir acords, siguin de coalició, d’investidura o de legislatura, no hi ha desbloqueig”. Iceta ja adverteix que qui voti no a Sánchez “estarà votant amb Vox”.

Un gest del PP

Aquí és on podria entrar el protagonisme del PP de Pablo Casado. Tot i que el PSC descarta una gran coalició de govern amb els populars, Sánchez podria explorar l’abstenció del PP per garantir-se la investidura. Sense citar els populars, Iceta va demanar que “qui no estigui en condicions de fer govern hauria de tenir la responsabilitat de deixar-lo fer”.

En una entrevista matinal a Ràdio 4, l’expresident Montilla augurava una negociació llarga i no descartava unes terceres eleccions a la primavera. Després de la reunió postelectoral de la comissió executiva, Iceta afirmava que “no es pot plantejar un escenari de terceres eleccions” més com a desig que com a compromís. Iceta sí que està d’acord amb la diagnosi de Montilla que “s’han acabat els governs en solitari” a l’Estat.

Mala data electoral

De fet, una nova repetició electoral seria gairebé un salt al buit per als socialistes. Iceta es mostrava ahir satisfet perquè el PSC ha mantingut els dotze escons de l’abril i reconeixia que la repetició electoral ha perjudicat els partits d’esquerres perquè “l’abstenció s’ha centrat més en l’electorat progressista”. A més de la repetició electoral, Iceta va atribuir els resultats al fet que la coincidència amb la sentència del Suprem contra els líders independentistes no era “un moment especialment favorable per a les posicions més moderades i dialogants”.

Més lluny d’ERC en vots

Iceta, però, s’aferrava novament al fet que el PSC ha escurçat la diferència en escons amb ERC, que n’ha perdut dos. El líder del PSC, en canvi, no va comentar que els socialistes catalans han perdut 171.000 vots, més dels que han retrocedit ERC –150.000– i En Comú Podem –68.900.

A més, tot i acostar-se en escons a ERC, els republicans han augmentat la diferència percentual en vots. Si l’abril passat ERC superava en 1,4 punts el PSC, aquest cop la distància s’ha ampliat fins als 2 punts.

LA XIFRA

171.000
vots
perd el PSC respecte de les eleccions del 28-A i és el partit que en perd més a Catalunya després de Ciutadans.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona
Convergents

L’últim centre sobiranista

front nacional

L’altra ultradreta