Política

El Consell d’Europa exigeix a Sánchez que “formalitzi” la publicació de les comunicacions amb la Fiscalia

L’organització internacional alerta que Espanya no ha revisat el marc legal del CGPJ per reforçar la seva independència

El Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (GRECO) exigeix al govern de Pedro Sánchez que “formalitzi” la publicació de comunicacions amb la Fiscalia. Si bé celebra que l’executiu hagi fet accessibles els seus contactes amb el ministeri fiscal a Internet, reclama formalitzar el pas per millorar la transparència en les comunicacions. Així consta en el seu darrer informe sobre prevenció de la corrupció entre els diputats, jutges i fiscals. Per primer cop des del 2013, el GRECO ja no veu “insatisfactòria” la implementació de les seves recomanacions sobre corrupció a Espanya. Tanmateix, no totes s’han complert totalment, especialment pel que respecta a l’elecció del Consell General del Poder Judicial i els alts càrrecs de la judicatura espanyola.

De fet, l’única petició que no s’ha implementat “sis anys després” és la revisió del marc legal del CGPJ per reforçar la seva independència.

“El GRECO reitera que les autoritats polítiques no poden estar implicades en cap moment en el procés de selecció judicial”, remarca l’informe.

Ministeri fiscal

A més d’incentivar la transparència de la relació entre el govern espanyol i la Fiscalia, el GRECO exigeix que el ministeri fiscal actuï “de manera decisiva” per avançar en la seva “autonomia, integritat i la rendició de comptes”. ??Així, també critica que el Ministeri de Justícia decideixi sobre l’assignació de personal de les diferents fiscalies i no creu que s’hagi avançat per proporcionar “més autonomia” en la gestió dels recursos del ministeri fiscal.

Aforament

En un altre informe la prevenció de la corrupció al govern espanyol i a les seves forces de seguretat, el GRECO recomana que es modifiqui el règim d’aforament per evitar que” “obstaculitzi l’acció penal” contra membres de l’executiu espanyol sota sospita d’haver comès delictes de corrupció.??

El document alerta a més que el nombre de persones aforades a Espanya és “nombrós” i que aquest règim aplica tant a delictes comesos amb relació a l’exercici de funcions oficials com aliens a aquestes. ??D’altra banda, el GRECO també recomana sotmetre els assessors del govern a les mateixes exigències de transparència i integritat que als alts càrrecs executius, detallar la informació financera dels càrrecs públics i augmentar els recursos i independència de l’Oficina de Conflictes d’Interessos.??

Codi de conducta dels policies

Pel que fa a les forces de seguretat, el GRECO reclama que la Guàrdia Civil adopti un codi de conducta pel que fa a la prevenció de la corrupció. A més, creu que tant aquest cos com el de la Policia Nacional han de millorar la prevenció, transparència i la protecció dels denunciants en aquest àmbit.??

“A Espanya encara no s’ha adoptat un marc general i efectiu per a la protecció dels denunciants”, lamenta el GRECO. Així, defensa que cal millorar “substancialment” els mecanismes de protecció actuals de la identitat física dels denunciants de casos de possible corrupció, els anomenats ’whistleblowers’.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona