Política

Esperant proposta

Torra respon als comuns que encara espera una oferta per a Catalunya

Davant l’alerta d’Albiach d’un encara possible pacte PSOE-PP, el president els insta a defensar al Consell de Ministres el dret a decidir i la llibertat dels presos

El president de la Generalitat, Quim Torra, va reafirmar ahir en la sessió de control parlamentari els desitjos i els temors respecte del pacte entre el PSOE i Unides Podem (UP) expressats la vigília per totes les forces independentistes. Tots desitgen saber quina proposta política concreta per a Catalunya faran el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i el seu nou soci, Pablo Iglesias, per buscar el seu suport a la investidura. Si és que en fan alguna que vagi més enllà del text del preacord, que no satisfà els independentistes, que hi han respost amb la negativa a investir, ni tampoc el president de la Generalitat.

Albiach i Torra es repten

Va ser la mateixa presidenta del grup parlamentari de Catalunya en Comú, Jessica Albiach, qui va demanar al president que fixés la posició sobre el pacte de govern entre el PSOE i Unides Podem, i Torra li va advertir que la música que sona no li agrada: al punt novè del preacord no es fa cap referència al problema polític entre Catalunya i l’Estat i, en canvi, s’afirma que hi ha un “problema de convivència” a Catalunya que s’ha de resoldre amb un “diàleg a Catalunya” en referència als partits en comptes de proposar un “diàleg amb Catalunya” en referència als governs, retreia Torra.

El president va recordar que el gran ascens de la ultradreta ha tingut lloc a la resta de l’Estat: “Hi ha un problema de convivència amb el feixisme a Espanya, blanquejat per pactes en ajuntaments, diputacions i governs de comunitats.”

Albiach li recriminava que allò era una sessió de control al president i que ella no tenia per què explicar el punt novè del preacord: “Ja es veuran els esdeveniments.” La presidenta del grup parlamentari de Catalunya en Comú, però, acabava el torn de pregunta advertint el president que els independentistes “hauran de decidir si volen formar part de la nova etapa o continuar amb el bloqueig”; que caldrà que modifiquin el seu no inicial si volen treballar “per una solució política al conflicte entre Catalunya i l’Estat”.

Per Albiach, s’ha acabat el temps de les “ocurrències” i les “vies unilaterals” i cal assumir que Catalunya “estarà condicionada” per allò que passi a l’Estat”. Si mantenen el seu no a la investidura, Albiach els avisa de l’alternativa: “Només pensin per un segon quina és. O repetició electoral o gran coalició entre el PSOE i el PP.”

Amb ironia, Torra es mostrava disposat a “pensar en positiu” que Unides Podem abordarà la llei mordassa, la reforma laboral, la llei de lloguers; posarà fi a la repressió i defensarà al Consell de Ministres la llibertat dels presos polítics i que Catalunya és una nació i té dret a decidir; que eliminarà les clavegueres de l’Estat i defensarà que “la monarquia no és una institució pròpia”. “L’esperança que tenim és que vostès ho defensin i ho lluitin”, concloïa el president.

També el líder del PSC, Miquel Iceta, es referia amb ironia a aquesta sorneguera esperança de Torra respecte de la futura posició dels comuns: “Tot el que demana que facin a Unides Podem només és possible si aquest govern finalment es constitueix. Així que dono per fet que no el bloquejarà”. També ERC va ratificar el seu no a la investidura a partir del preacord entre el PSOE i UP si no hi ha un compromís de negociació amb el govern català. El president parlamentari dels republicans, Sergi Sabrià, es va mostrar especialment dur amb els socialistes i crític amb Podem: “No al PSOE més agre i retrògrad i a un PSC que no es distingeix del PP en campanya i que avala el 155. No podem assimilar el marc repressiu del PSOE. No validem ni ens rendim a les seves mentides. El problema de Catalunya no és de convivència encara que ho fixi el seu acord d’investidura. Una vicepresidència no val tant.”

Els republicans, però, semblen donar per impossible a curt termini el diàleg que volen per la negativa del PSOE i Podem a parlar de presos i autodeterminació. I preveuen forçar-lo a mitjà termini amb majories electorals: “Els guanyarem fins a obligar-los a seure per donar una sortida política que s’ha de basar en l’amnistia i les urnes.”

Planen eleccions a Catalunya

Com ja és habitual des de fa mesos, el PSC i el PP van tornar a demanar les previsibles eleccions catalanes per a l’any vinent. Recriminant-li que no condemnés el bloqueig del Tsunami Democràtic a la Jonquera, Iceta va tornar a demanar eleccions anticipades a Torra. El líder popular, Alejandro Fernández, va furgar en la divisió entre JxCat i ERC tot recordant-li que el president del Parlament, d’ERC, havia avançat una votació al ple malgrat que el president Torra i el conseller Buch no hi podrien assistir perquè tenien a la mateixa hora reunió de govern.

I va afegir-hi que no ha pogut implementar un Consell de la República “efectiu”, ni investir Puigdemont ni implementar les lleis de transició per concloure: “S’ha adonat que els seus socis li han boicotejat totes les iniciatives i li donen allargues perquè possiblement ja tenen pactat un tripartit amb Iceta?”

LES FRASES

Han de decidir si volen formar part de la nova etapa o continuar amb el bloqueig
Jessica Albiach
presidenta del grup de catalunya en comú
Espero que l’acord posi fi a la repressió i que al Consell de Ministres defensin el dret a decidir
Quim Torra
president de la generalitat
El que demana només és possible si es constitueix aquest govern. Dono per fet que no el bloquejarà
Miquel Iceta
president del grup del PSC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona