Política

LLUÍS PUIG

EX-CONSELLER DE CULTURA A L’EXILI

“Prefereixo lluitar judicialment lliure que empresonat”

EXTRADICIÓ ·

“Les euroordres també generen una despesa econòmica a Bèlgica”

“És una vergonya jurídica com es manipulen les eines de cooperació judicial a la Unió Europea”

Els quedarà per sempre la mala fama de manipular les euroordres

Com si fos el dia de la marmota, l’exconseller Lluís Puig passarà avui un altre cop pels jutjats belgues per la tercera euroordre ja de l’Estat espanyol. A diferència del també exiliat Toni Comín, que afronta una acusació per sedició i malversació, Puig només està acusat d’aquest darrer delicte. Tot i això, el terrassenc corre el risc de ser condemnat a una pena de fins a vuit anys de presó.

Com arribarà aquest matí al tribunal?
Amb molta tranquil·litat perquè en realitat és un problema polític.
S’esperava que el jutge Pablo Llarena activés en diferents moments l’euroordre?
Era cantat que cauria en plena campanya electoral.
Com explica els ‘tempos’ diferents de les euroordres?
És una manipulació interessada de la justícia. Els convenia la notícia de la petició de Carles Puigdemont. I una setmana després l’altra per continuar alimentant el discurs que la justícia espanyola és fantàstica i meravellosa. És una vergonya jurídica com es manipulen les eines de cooperació judicial a la Unió Europea.
El jutge és el mateix. L’influirà d’alguna manera?
Estic convençut que sí. Ens coneix des del novembre del 2017, ens va retrobar el maig del 2018 i avui un altre cop. Ell també deu tenir ganes de generar una sentència i posar fi a l’euroordre. Aquest cas és una despesa per als tribunals belgues que es paga amb diners públics. Les euroordres també generen una despesa econòmica per a Bèlgica.
Quines diferències veu en aquesta euroordre respecte a les anteriors?
A la primera extradició ens reclamaven per uns sis delictes. A la del maig del 2018, que no va entrar a tràmit, només n’hi havia tres o quatre. Ara en el meu cas només em demanen per malversació. Dels sis delictes de què presumptament jo soc culpable, ara només n’ha quedat un.
Però que, igualment, nega?
És clar. Tampoc s’entén quin tipus de malversació em demanen. Als presos condemnats per malversació se’ls atribueix aquest delicte en considerar-lo medial per poder cometre la sedició. Però a mi no se m’acusa d’aquest darrer crim i, per tant, el desfalc no seria medial.
Com es defensa de l’acusació?
No hi ha cap factura pagada.
Com explica el rebut de 200.000 euros que han al·legat per mantenir viu el cas i l’euroordre?
És una intervenció que fa la Guàrdia Civil a Unipost de Terrassa que tenia per distribuir saques de correus pel referèndum de l’1-O. Hi van trobar cinc factures proforma, que és com un pressupost i no té cap valor jurídic. Unipost no va fer la feina i no ha facturat ni cobrat. Per tant, no hi ha malversació. Si suposem que organitzar un referèndum és delicte, ni en aquest supòsit jo hauria comès cap delicte.
I quant li demanen per això?
Vuit anys de presó. Imagina’t el que pretenen. Però l’acusació de malversació és molt feble jurídicament, no s’aguanta per enlloc. És una vergonya.
Comprarà l’argument el jutge belga?
La malversació no és delicte aquí perquè no hi ha lucre. Si un polític malgasta diners públics, no és un crim, en tot cas ho fa malament i a la següent convocatòria electoral la gent no el vota i s’ha acabat el problema.
Passarà factura a l’Estat l’euroordre?
Els quedarà per sempre la mala fama de manipular les euroordres per als interessos dels jutges i els polítics.
Aquesta setmana l’advocat general del TJUE va obrir la porta a reconèixer la immunitat de Junqueras, Puigdemont i Comín com a eurodiputats.
Si les notícies jurídiques a Luxemburg, Bèlgica i Estrasburg són bones i avancem, el procés a Catalunya estarà més reforçat.
Si el Tribunal de Justícia de la UE reconeix la immunitat de Puigdemont i Comín, podria paralitzar també el seu procés d’extradició? El posarien en el mateix sac?
No. Jo prefereixo enllestir-ho, guanyar-ho i tancar l’expedient. Llevat que si aturen el cas per la immunitat de Puigdemont i Comín, Espanya la retiri.
El tercer cop seria ja.
Si Espanya l’acabés retirant, em quedaria penjat en un núvol estrany.
De quina manera creu que podrà tornar un dia a Catalunya?
Si el govern espanyol no té cap intenció de dialogar, d’alliberar tots els presos i els querellats per haver-se manifestat i de deixar tornar els de l’exili, el futur és guanyar-ho als tribunals. Primer negant l’extradició i després amb un recurs sobre drets humans a Estrasburg. Això podrien ser dos, tres, quatre anys més, els que siguin, però prefereixo lluitar judicialment vuit anys lliure que empresonat.
A part de l’euroordre, té una altra causa judicial pendent per les obres de Sixena. Tant la fiscalia com l’Ajuntament de Vilanova de Sixena l’acusen de no haver obeït les ordres judicials per lliurar les 44 peces del monestir que hi havia al Museu de Lleida i que finalment es van entregar per l’ordre judicial l’11 de desembre de 2017.
Vaig comparèixer per videodeclaració des del Palau de Justícia de Brussel·les davant la jutgessa d’instrucció del tribunal penal d’Osca. El fiscal ens demana a Santi Vila i a mi per un delicte de desobediència, que implicaria un màxim d’11 mesos d’inhabilitació i una multa de 6.000 euros.
I ara què?
Estem pendents de la data del judici. Compto poder seguir-ho personat a través del meu advocat com fins ara i si cal que declari ho tornaré a fer per videoconferència. Esperem guanyar i que no ens condemnin per desobediència i multa perquè sempre fa mal.
Com és que el deixen declarar a distància en aquest cas i no en els altres?
És la incongruència d’administrar la justícia de forma diferent. A la causa de l’1-O no volien que declaréssim a distància perquè ens volien tancats a la presó. Com que ja pressuposaven que buscaven un delicte molt alt i que seríem culpables per això no ens deixaven. El dret a la presumpció d’innocència el tenim vulnerat.
I no han de fer una euroordre per la causa de Sixena?
No, perquè em reclamen només per desobediència i no comporta presó.
El cas s’hauria de paralitzar, llavors.
Exactament. Si puc declarar a distància al tribunal penal d’Osca, per què no podia declarar al de Madrid?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona