Política

Unificació de les tres euroordres a la justícia belga

Comín i Puig declararan juntament amb Puigdemont al desembre

El jutge de Bèlgica veu més lògic ajuntar-les

Allò que van desordenar els espanyols ho han hagut d’arreglar els belgues. El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va emetre a destemps les peticions d’extradició contra els exiliats a Brussel·les per la causa de l’1-O i ara Bèlgica ha hagut d’unificar els tres casos i arreglar un embolic innecessari. I és que és el primer cop que es presentaven separadament. D’aquesta manera, les euroordres dels exconsellers Lluís Puig i Toni Comín s’integren amb la de l’expresident Carles Puigdemont i tots plegats es trobaran davant el jutge el pròxim 16 de desembre per afrontar l’extradició.

La pressa espanyola per engarjolar el líder de Junts per Catalunya havia creat una complicació més per a les autoritats belgues, que en dos anys han rebut ja tres euroordres de l’Estat espanyol per aquest cas. Llarena va reclamar Puigdemont el mateix dia de la condemna als presos polítics independentistes i setmanes més tard va demanarels exconsellers coincidint amb la campanya electoral.

Ara la justícia belga ha acabat unint un altra vegada els tres procediments, que tracten dels mateixos fets. A la primera vista d’ahir al matí a l’imponent Palau de Justícia de Brussel·les, la defensa de Comín i Puig va demanar l’ajornament de l’audiència i la convergència del calendari judicial amb el de l’expresident. Ambdues peticions van ser acceptades pel jutge que porta els tres casos de tal manera que els exconsellers es retrobaran amb Puigdemont a la vista oral del 16 de desembre. Igual que el gironí, Comí ni Puig també presentaran per escrit les seves al·legacions de defensa les setmanes vinents.

De cara a la vista, abans de Nadal, els exiliats estaran amb un ull posat a Luxemburg. Allà el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha de decidir si reconeix que la condició d’eurodiputat i la immunitat s’adquireixen únicament pel mandat que atorguen les urnes, com va defensar l’advocat general a principis d’aquesta setmana. Encara no hi ha data per a l’esperat dictamen, però si caigués just abans de la vista del 16 de desembre aquest podria influir en el procés d’extradició de Puigdemont i Comín.

Tots dos van guanyar les eleccions europees a Catalunya però no van poder ocupar el seient a l’Eurocambra pel vet de les autoritats espanyoles. Si el TJUE segueix el criteri de l’advocat general, reconeixerà implícitament que els electes de la llista Junts són eurodiputats i estan protegits almenys des del 2 de juliol.

El seu equip legal defensa que Bèlgica no els pot extradir si tenen immunitat. Només el Parlament Europeu els la pot aixecar després d’una votació a la cambra. “Anem pas a pas”, va avisar, però, ahir l’advocat flamenc Simon Bekaert, que es va mostrar prudent perquè l’opinió del lletrat de la UE no és vinculant i els magistrats podrien sentenciar de manera diferent.

LA DATA

16.12.2019
És el dia que la justícia celebrarà la vista de les euroordres contra Puigdemont, Comín i Puig.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez només es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona