Política

L’AN anul·la les ordres de presó de quatre CDR i el jutge instructor haurà de decidir si els allibera o no

Convoca una sessió dimecres a les 12 hores per prendre una decisió

Alerta Solidària critica que se’ls mantingui empresonats

La Sala Penal de l’Audiència Nacional ha declarat la nul·litat de les ordres de presó de quatre dels CDR acusats de terrorisme que estan empresonats a Madrid en considerar que no se’ls va proporcionar informació essencial de les actuacions en la vista que va servir per acordar el seu ingrés a presó. El jutge instructor de la causa, Manuel García Castellón, haurà de decidir ara si els allibera definitivament o considera que la presó provisional ha de mantenir-se. Caldrà que dicti una nova interlocutòria en aquest sentit.

S’ha convocat una sessió dimecres a les 12 hores per prendre aquesta decisió. La sala estima parcialment els recursos de quatre empresonats i queden per resoldre dos més.

L’Audiència es basa en doctrina del Tribunal Constitucional sobre causes que estan sota secret, que estableix que s’ha de proporcionar una mínima informació essencial als acusats per garantir el dret de defensa. Correspon al jutjat determinar quins són aquests elements essencials “compaginant-ho amb el secret, però sense que pugui denegar de forma absoluta qualsevol classe d’accés emparant-se de forma general en el secret”, apunten les interlocutòries de la Sala Penal.

Remarca que ha pogut veure la gravació de la compareixença dels acusats on les defenses demanen explícitament els motius de les detencions, i el jutge argumenta que no poden tenir accés a les actuacions perquè estan sota secret. Això suposa, diu l’Audiència, una “indefensió evident” i una “infracció d’un dret essencial en el procediment d’instauració de la mesura judicial de presó”. “Es produeix una situació que queda fora de cobertura de la Constitució, a més de productora d’una greu indefensió material”, conclou.

Alerta Solidària critica que se’ls mantingui empresonats

Alerta Solidària ha celebrat la nul·litat de les ordres de presó però alhora ha criticat que l’Audiència, “amb una nova peripècia jurídica” mantingui els quatre detinguts empresonats requerint el jutjat d’instrucció perquè repeteixi la vista.

En aquest sentit, ha exigit l’immediat alliberament dels set empresonats i ha denunciat la “nova maniobra jurídica” per mantenir-los empresonats tot i que s’hagin revocat les seves ordres de presó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona