Política

La trucada Trump-Zelenski va ser “inadequada”

Dos dels testimonis de la conversa expressen preocupació per la pressió del president dels EUA sobre un govern estranger per interessos personals

Kíev diu que està “molt cansat” de l’‘impeachment’

Que la trucada del 25 de juliol entre el president dels EUA, Donald Trump, i el d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, havia despertat “preocupació” en un sector de la Casa Blanca i l’administració nord-americana era més que conegut, fins al punt que l’alerta sobre el contingut de la conversa va ser el detonant del procés d’impeachment que té obsessionats els Estats Units.

Ahir, però, es va sentir en directe i per boca de dues de les persones que eren presents durant la trucada. El coronel Alexander Vindman, el principal expert de la Casa Blanca en Ucraïna, i Jennifer Williams, assessora del vicepresident Mike Pence en temes d’Europa i Rússia, van ser els testimonis de la sessió matinal de les audiències a la Cambra de Representants, i van repetir el que ja havien dit a porta tancada: que la pressió de Trump sobre Zelenski no era normal.

Per Vindman, el que va sentir aquell dia era “inadequat”: no és habitual que el president dels Estats Units “exigeixi” a un govern estranger que investigui res per al seu benefici polític. En la mateixa línia, Williams va dir que era “inusual” perquè es van debatre “afers polítics interns” de gran impacte “partidista”.

Els dos testimonis van ser significatius, tenint en compte que continuen formant part de l’administració de Trump. Especialment el de Vindman, que ha rebut amenaces, en part pel fet de ser immigrant arribat als EUA d’infant provinent de la Unió Soviètica. El Pentàgon està preparant un contingent per moure’l amb la seva família a una base militar per si fos necessari.

El coronel, que havia estat l’encarregat de preparar els temes de la trucada entre presidents, va relatar que, després d’escoltar la conversa, “no tenia cap dubte que n’havia d’informar” superiors i altres oficials de les agències d’intel·ligència. Cap dels punts que havia recomanat havien aparegut en el diàleg: la investigació contra els Biden no hi estava inclosa i va tenir la sensació que el que es deia “no era coherent” amb la política tradicional cap a Ucraïna, com la preocupació nord-americana sobre la corrupció al país europeu.

Els testimonis van continuar en sessió vespertina, i per avui s’esperen tres testimonis més. En total seran nou les persones que compareixeran en la segona setmana del procés a la Cambra de Representants.

Per primera vegada des de l’inici de la investigació de l’impeachment, Zelenski va opinar sobre el que s’està vivint als EUA. I ho va fer amb una declaració entre l’enuig i la resignació: “Crec que tothom a Ucraïna està molt cansat.” “Tenim el nostre país, tenim la nostra independència, els nostres problemes i qüestions... Ja està”, va dir, exasperat.

També per primera vegada va opinar l’exsecretari d’Estat Rex Tillerson, acomiadat per Trump per Twitter. Tillerson va sortir del seu silenci habitual i va etzibar al president que “demanar un favor personal utilitzant actius dels EUA com a aval està malament”.

LA XIFRA

9
testimonis
compareixen aquesta setmana en el procés d’‘impeachment’ contra Donald Trump.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona