Política

El 48,2% de ciutadans de la resta de l’Estat acceptaria el resultat d’un referèndum legal i acordat a Catalunya

Segons un sondeig del Centre d’Estudis d’Opinió, el 42,4% dels catalans aposten per una política de diàleg i negociació sense límits

L’enquesta s’ha realitzat a partir d’una mostra a 3.600 persones de tot l’Estat feta entre el 9 de setembre i 17 d’octubre

El 57,3% de ciutadans de la resta de l’Estat rebutja un referèndum a Catalunya però un 48,2% n’acceptaria el resultat en cas que fos legal i acordat, segons el CEO. El Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) ha elaborat la primera enquesta sobre la percepció del debat territorial a Espanya al conjunt de l’Estat. Segons indica a Catalunya les institucions més ben valorades són les universitats amb un 6,56, els Mossos d’Esquadra amb un 5,96 i els ajuntaments amb un 5,72. En canvi, a la resta de l’Estat la Policia Nacional i la Guàrdia Civil són les institucions més ben valorades amb un 7,09, seguides de les universitats amb un 6,78 i l’exèrcit amb un 6,67. Els enquestats fora de Catalunya suspenen la monarquia amb un 4,58, mentre que al país la nota baixa fins el 2,21.

El suport d’un referèndum a Catalunya suma el 70,8% dels enquestats catalans favorables i un 21,6% en contra. Al conjunt de l’Estat, un 57,3% en són contraris i un 29,8% favorables. De la possibilitat que es fes un referèndum sobre l’autodeterminació de Catalunya a tot l’Estat, el 53,1% dels enquestats catalans en son contraris. A la resta de l’Estat, el 46,3% el voldrien i el 39,8% no.

L’enquesta, presentada aquest matí en roda de premsa per la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, i el director general d’Anàlisi i Prospectiva, Josep Rius, ha estat realitzada a partir d’una mostra de 3.600 persones de tot Espanya, entre els dies 9 de setembre i 17 d’octubre, és a dir, majoritàriament les setmanes immediatament anteriors a conèixer-se la sentència condemnatòria contra els líders independentistes dictada pel Tribunal Suprem.

Pel que fa al diàleg entre Catalunya i la resta de l’Estat, els enquestats catalans creuen que s’ha de produir una política de diàleg i negociació sense límits en un 42,4%, un 38,1% creu que el diàleg s’ha d’emmarcar dins la Constitució, un 11,2% que s’ha d’impulsar una política unilateral per part del Govern i un 4,2% mà dura per part del govern espanyol. A la resta de l’Estat, el 48,4% consideren que hi ha d’haver diàleg dins la Constitució, un 26,9% mà dura per part de l’executiu espanyol i un 17,2% un diàleg i negociació sense límits. Per la major part dels catalans, un 75%, la solució al conflicte català ha de ser política. Un argument que a la resta de l’Estat també sostenen amb un 45,2%. Els enquestats que consideren que ha de ser judicial a Catalunya representen el 8,1% i a la resta de l’Estat un 27%.

Es farà arribar a la vicepresidenta del govern espanyol

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha indicat que l’enquesta es farà arribar a la vicepresidenta del govern espanyol així com a diferents ambaixades i organismes internacionals. Budó ha emplaçat la classe política a prendre nota de l’”alta insatisfacció” amb el funcionament de la democràcia espanyola i de l’aposta pel diàleg. Ha defensat que només es pot solucionar el conflicte català des del diàleg i la negociació. Per tot plegat, ha emplaçat el govern en funcions de Pedro Sánchez a estar a “l’altura democràtica” per resoldre el conflicte “des de la política”.

Simpaties i antipaties entre ciutadans

L’enquesta del CEO també ha preguntat pel grau de simpatia i antipatia cap als habitants de les diferents comunitats autònomes. Pels catalans, els més ben puntuats amb un 8 són els propis catalans, amb un 7,49 els bascos, un 7,08 els navarresos i un 7,23 amb els ciutadans de les Illes Balears. Per contra, els que s’han puntuat pitjor, són els ceutins amb un 6,14, els melillencs amb un 6,18 i els madrilenys amb un 6,26.

A la resta de l’Estat, els més ben puntuats són els andalusos amb un 7,61, els asturians amb un 7,49 i els gallecs amb un 7,38. Els més mal parats són els catalans, amb un 5,63. A més distància hi ha els ceutins amb un 6,32 i els mellilencs amb un 6,39.

D’altra banda, l’empresonament dels polítics per l’1-O mostra un contrast important entre els enquestats catalans i els de la resta de l’Estat. El 75,2% dels catalans creu que no és just i un 16,4%, que sí que ho és. A la resta de l’Estat, un 60,1% creu que sí que és just i un 26,3% que no ho és.

A més, l’enquesta de “Percepció sobre el debat territorial a Espanya. 2019” manifesta que la major part dels enquestats, un 80,2%, creuen que el govern espanyol afavoreix unes autonomies més que a unes altres. Els enquestats catalans sostenen que el govern espanyol afavoreix més a Madrid amb un 52,6%, Andalusia amb un 50,4% i Extremadura amb un 24,3%. A la resta de l’Estat la percepció canvia i el 64,7% dels enquestats

creu que s’afavoreix més a Catalunya, seguida del País Basc amb un 43,6% i un 39,3% a Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA