Política

Torra veu “irresponsable” que Iceta acusi part de l’independentisme d’instrumentalitzar el català

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha considerat una “irresponsabilitat” que el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, hagi dit en una entrevista a RAC1 que part de l’independentisme ha instrumentalitzat el català.

Iceta ha defensat que cal “flexibilitzar” l’aplicació de la immersió lingüística i ha afirmat que “els nacionalismes tendeixen a intentar utilitzar la llengua com a factor d’homogeneïtzador i, a vegades, d’enfrontament”.

Concretament, i segons l’esborrany de la ponència que es debatrà al desembre en el pròxim congrés de PSC, el pacte lingüístic a Catalunya “s’ha trencat per la instrumentalització que han fet els nacionalismes de la llengua”, reflexió que avui ha corroborat el dirigent del PSC a l’ afirmar que “part de l’independentisme ha instrumentalitzat el català”.

En aquest sentit, ha posat d’exemple el manifest del Grup Koiné. “És una irresponsabilitat tan grossa!”, ha replicat Torra a través del seu compte de Twitter .

“On calgui més català, l’hi posarem; on calgui més castellà, l’hi posarem; i posarem més anglès a tot arreu. Quin problema hi ha?”, ha preguntat Iceta. Segons el líder dels socialistes catalans, en alguns entorns de l’àrea metropolitana hi falta català mentre que en altres zones “el castellà té marge de millora”.

També ha tret importància a l’avís del secretari general d’Units per Avançar, Ramon Espadaler, que amenaça amb trencar amb el PSC si s’altera el model actual que considera un “pilar fonamental del catalanisme polític”.

Per a Iceta, no hi ha cap problema perquè el PSC no ha dit que vulgui “acabar” amb la immersió i troba bé que Units digui que no volen tocar res del model. El líder del PSC ha defensat que cal “flexibilitzar” l’aplicació del model segons la realitat de cada zona i “empoderar” les escoles.

Treballar a favor dels desfavorits

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha cridat aquest diumenge a les administracions “a fer més” a favor dels desfavorits per garantir-los una vida digna.

Torra ha fet aquestes declaracions en la seva visita a la nau de la localitat de Santa Perpètua de Mogoda on es classifiquen els aliments recollits en els dos últims dies a l’àrea de Barcelona, en el marc de la campanya del Gran Recapte, desenvolupada pels bancs d’aliments a tot Catalunya.

Segons la Federació Catalana de Bancs dels Aliments, en aquesta onzena edició del Gran Recapte s’han obtingut més de quatre milions de quilos d’aliments en uns 2.900 punts de recollida distribuïts per Catalunya, tasca en què han participat uns 28.000 voluntaris.

Torra ha expressat durant la visita la seva “emoció” per la feina dels voluntaris, dels bancs d’aliments, i pel “grau de solidaritat” dels catalans. El president ha puntualitzat que “entre tots” s’ha d’atacar “l’arrel d’aquest problema” perquè no siguin necessàries aquest tipus de campanyes.

“Això vol dir -ha afegit- que les administracions segur que hem de fer més perquè tot això es pugui resoldre”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona
eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA