Política

Justifiquen l’ús de la força l’1-O al Verd de Girona

Els agents de la Policía Nacional declaren que hi havia “molta agressivitat verbal” dels concentrats

Afirmen que van haver de carregar per “l’assetjament” de què eren objecte

Els tres agents de la Policía Nacional que van declarar ahir al jutjat número 2 de Girona sobre la causa de l’1-O en diferents escoles de la ciutat van justificar les càrregues al col·legi Verd com “a defensa” de l’“assetjament” i l’“agressivitat verbal” dels ciutadans el dia del referèndum al centre de votació. El portaveu dels advocats voluntaris Dret de Defensa , que porten el cas, Albert Carreras, va explicar que un dels agents va declarar que els concentrats els “havien arraconat contra una de les tanques de les parets de l’escola” i per aquest motiu van haver de carregar. Els policies que van ser al Verd van declarar davant la jutgessa d’instrucció que “van fer un ús proporcional de la força”. Així, van explicar que només van utilitzar les porres per “apartar la gent” i “no van picar al cap, sinó a les cames”. També que havien intentat iniciar una mediació abans de carregar.

En relació amb l’ agressivitat , els advocats els va cridar l’atenció que un dels policies manifestés que “havia vist gent amb objectes punxants, ganivets i navalles” i un altre que “havien tirat tanques”. Un altre policia va afirmar que els tiraven llaunes i ampolles plenes. “Hi ha contradiccions en les seves declaracions i les imatges del Verd”, assenyala Carreras. Les tres declaracions d’ahir s’afegeixen a les sis de policies estatals a Taialà i un a l’escola Bruguera de divendres passat. Des dels lletrats voluntaris destaquen que el relat segueix la mateixa tònica. “Crida l’atenció que és coincident en la forma i en el contingut” va recalcar.

Relat après

El portaveu dels advocats gironins assenyala que “la utilització de paraules i d’expressions gairebé calcades en cada una de les sessions, denota que probablement hi ha hagut preparació d’aquestes declaracions per intentar no contradir-se gaire.” Amb tot, Carreras recorda que en un primer moment van negar l’existència de càrregues i després “les han admès perquè les imatges són evidents”. Estan admetent que hi va haver càrregues només per defensar-se d’aquest “assetjament”, va assenyalar.

LA FRASE

Contrasta la valentia que exhibien l’1-O quan colpejaven i que no exhibeixen quan han de fer front a la responsabilitat
Albert Carreras
portaveu advocats dret de defensa

Cap ha respost a la defensa

Les declaracions dels efectius policials investigats, un total de 27, per les càrregues contra votants va començar el 4 d’octubre , dos anys després dels fets. De les declaracions fetes fins ara, els lletrats voluntaris destaquen que cap ha volgut contestar a preguntes de la defensa. Així ho recorda el portaveu de Dret de Defensa, Albert Carreras. “Contrasta tota la valentia que exhibien amb porres a la mà colpejant gent indefensa amb ara; quan han de fer front a la seva responsabilitat no exhibeixen la mateixa valentia”, valorava d’aquesta manera l’advocat. El dilluns 9 de desembre es visionarà el contingut de la càmera GoPro que portava un dels agents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona