Política

Pilar Llop, escollida presidenta del Senat en segona volta amb 130 vots

La socialista madrilenya substitueix Manuel Cruz, el president més breu de la cambra alta des de 1923

La nova presidenta de la cambra alta carrega contra la “intolerable” violència de gènere en el seu discurs

La senadora del PSOE Pilar Llop ha estat escollida aquest dimarts nova presidenta del Senat amb 130 vots. Ha estat elegida en segona volta, ja que en la primera votació no ha obtingut la majoria absoluta de 133 vots i s’ha quedat en 132, la qual cosa ha obligat a fer una nova votació entre ella i el candidat del PP, Pío García-Escudero, que havia quedat en segon lloc amb 107 suports. García-Escudero, que ja va presidir el Senat del 2011 al 2019, ha sumat 109 sufragis en segona volta i no ha pogut superar l’aspirant socialista. Llop, senadora per Madrid, substitueix en el càrrec el català Manuel Cruz, que ha estat el president més breu del Senat des de 1923 amb un mandat de 197 dies, poc més de sis mesos.

Llop, magistrada especialitzada en violència masclista, va accedir a la carrera judicial l’any 1999 i ha estat diputada de l’Assemblea de Madrid. L’any 2018 va ser nomenada delegada del govern espanyol per a la violència de gènere. Potser per aquest motiu, la nova presidenta del Senat ha fet un al·legat en contra de la violència de gènere en el seu primer discurs al capdavant de la cambra alta espanyola. En la sessió constitutiva del Senat, ha assegurat que els representants públics tenen “l’obligació d’acabar amb la violència masclista”, que és “intolerable al segle XXI”, i ha apel·lat “no només a les dones” per fer-hi front. També ha recordat que segueix havent-hi més senadors i senadores malgrat que les dones són “més de la meitat de la població”. “En conseqüència, hem de ser presents a tots els espais públics i formar part activa de la presa de decisions”, ha afirmat.

Llop no ha fet esment explícit al debat territorial ni a la situació catalana, però sí que ha reivindicat el Senat com a “crucial en el debat” per tal d’assolir el “perfeccionament” del sistema autonòmic. “Serà essencial actuar amb generositat, tolerància i respecte envers totes les sensibilitats”, ha advertit, i “tenint en compte els elements històrics, polítics, culturals i lingüístics que enriqueixen l’originalitat de les comunitats autònomes”.

Per a la presidenta del Senat, l’Estat autonòmic és “una realitat consolidada inqüestionable” i “un dels països més descentralitzats del món”. Alhora, ha exalçat la Constitució com a “instrument polític i jurídic fonamental que ha permès la consolidació del sistema democràtic”.

Pel que fa a la resta de càrrecs de la Mesa del Senat, la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, repeteix com a vicepresidenta primera i García-Escudero seguirà com a vicepresident segon en haver obtingut la majoria en haver obtingut 130 i 109 vots, respectivament. Els dos senadors de Vox –per Múrcia i Ceuta– s’han tornat a postular però només han obtingut un vot cadascun.

Les quatre secretaries han recaigut en el socialista Francisco Manuel Fajardo (PSOE), Imanol Landa (PNB), Rafael Antonio Hernando (PP) i Cristina Ayala (PP). D’aquesta manera, hi haurà tres dones a la Mesa –Llop, Narbona i Ayala– i quatre homes –García-Escudero, Fajardo, Landa i Hernando–.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona