Política

La fiscalia demana al Suprem que investigui Borràs per contractes irregulars

L’informe de la fiscalia acusa la diputada de JxCat d’haver afavorit un amic amb contractes per valor de 260.000 euros quan presidia la Institució de les Lletres Catalanes

La fiscalia ha demanat al Tribunal Suprem que investigui la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, coincidint amb el dia de la constitució de les cambres espanyoles. El fiscal Javier Zaragoza, que ja va dirigir l’acusació del ministeri públic durant el judici del procés, va presentar ahir al matí un informe en què s’atribueix a Borràs els delictes de prevaricació, malversació, frau i falsedat documental. L’acusació es fonamenta en la presumpta adjudicació irregular de 18 contractes per valor de 259.863 euros al seu amic informàtic Isaías Herrero quan ella presidia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), del 2014 al 2017. Per la seva condició d’aforada, Borràs només podria ser jutjada al Tribunal Suprem.

Segons l’informe de la fiscalia, els contractes haurien estat adjudicats “de manera arbitrària” per una “relació personal i professional prèvia” entre Borràs i Herrero. L’exconsellera de Cultura hauria fraccionat el pagament en contractes inferiors als 18.000 euros per evitar convocar un concurs públic.

L’escrit de Zaragoza, que inclou correus electrònics i converses telefòniques, suggereix que Herrero va utilitzar diferents societats per facturar serveis recurrents de programació informàtica que ell mateix havia prestat a la ILC “durant un període ininterromput superior als quatre anys”. A més, hi afegeix que s’aportaven pressupostos falsos per justificar que s’optava per l’oferta més barata, amb “conceptes i imports inventats”.

La titular del jutjat d’instrucció número 9 de Barcelona havia enviat una exposició raonada al Suprem en què afirmava que hi havia indicis de delicte en l’actuació de Borràs a la ILC. Aquest va demanar el parer de la fiscalia, que ara ha acceptat investigar la diputada.

El govern demana respecte

La portaveu del govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va comparèixer ahir després del consell de govern i va defensar la presumpció d’innocència en referència al procés en contra de Laura Borràs. Després de la pregunta, Budó va assegurar que aquesta qüestió no s’havia abordat en la reunió del consell executiu. Tanmateix, la consellera va insistir en l’argument que, “com en qualsevol altra qüestió judicial”, des del govern sempre es demana “el màxim respecte al procediment judicial i també per la presumpció d’innocència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona