Política

Nova moció al Parlament per l’autodeterminació

El ple debatrà la setmana vinent un text de JxCat, publicat ahir al BOPC, que aposta per una sortida al conflicte a través d’un referèndum

La fiscalia ja investiga la mesa fa setmanes per debats similars

El Parlament tornarà a debatre i votar la setmana vinent una moció que reivindica l’autodeterminació i que, per tant, desafia la prohibició expressa del Tribunal Constitucional que en el ple es puguin tractar qüestions relacionades amb aquesta matèria. Després que s’acceptés a tràmit en la mesa de dimarts, el Butlletí Oficial de la cambra va publicar ahir la moció subsegüent a la interpel·lació que JxCat va fer en l’última sessió sobre la situació política després de les eleccions del 10-N, que constata en el seu punt 2 que “cal promoure les iniciatives i els compromisos polítics necessaris per acordar una solució democràtica al conflicte polític entre Catalunya i l’Estat espanyol, que no pot ser cap més que l’exercici del dret a l’autodeterminació a través d’un referèndum”.

La nova moció arriba després que la setmana passada se’n votés una altra de similar, aquesta en forma de proposta de resolució conjunta de JxCat, ERC i la CUP de resposta a la sentència del Suprem, que ja va ser anul·lada abans en part pel TC perquè reiterava la defensa del dret a l’autodeterminació i la reprovació de la monarquia, si bé després va ser esmenada per aquests grups per incorporar el mateix text vetat entre cometes i condemnar la “censura” del tribunal. Arran d’allò, el grup de Cs ha presentat aquesta mateixa setmana una denúncia contra el president, Roger Torrent, davant la fiscalia superior de Catalunya. En setmanes anteriors, a instàncies del govern espanyol, que va presentar diversos incidents d’execució a una primera sentència del TC que anul·lava l’anomenada declaració de ruptura del 2015, el tribunal ja va enviar diversos requeriments als membres de la mesa perquè no es tramitessin textos similars, sota amenaça de càstig penal. De fet, arran del penúltim text aprovat el 12 de novembre, tres minuts abans de rebre el requeriment, precisament, la fiscalia general de l’Estat ja va ordenar a la catalana que investigués la possible “transcendència penal” de les decisions adoptades per la mesa en permetre la tramitació d’aquella i altres propostes de resolució aprovades anteriorment, totes també merament declaratives, en el debat de política general i en un ple sobre la Catalunya real al juliol.

La moció que presenta ara JxCat reclama també que es reconegui que entre Catalunya i l’Estat hi ha un conflicte polític “que només pot ser resolt amb eines democràtiques i per la via del diàleg”, un diàleg que ha de ser “entre iguals”, amb una “interlocució política sòlida” entre els dos presidents i que requereix una “mediació internacional” per vetllar pel compliments dels acords. El text també reclama la fi de la repressió i la retallada de drets, promoure la desfranquització de l’Estat i establir un cordó sanitari a l’extrema dreta. Per últim, recorda que el compliment dels compromisos i les obligacions legals de l’Estat amb Catalunya “no pot ser objecte de negociació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa descarta ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona