Política

Trump, acusat de delictes greus

S’anuncien els dos articles que portaran el president dels EUA cap a l’‘impeachment’: abús de poder i obstrucció al Congrés

Tot enllestit per a la votació a la Cambra de Representants la setmana vinent

L’heterodòxia de la presidència de Donald Trump ha dut els Estats Units a molts moments històrics, però el d’ahir és un dels més significatius, dels que fan història en majúscules. La majoria demòcrata de la Cambra de Representants va acusar formalment de dos delictes el president i el va convertir de facto en el tercer que serà objecte d’un impeachment.

Abús de poder i obstrucció de les investigacions del Congrés. Aquests seran els dos articles que donaran nom al procés de destitució de Trump. Han passat gairebé tres mesos des que la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, va anunciar l’inici d’una investigació propulsada per l’escàndol de la trucada entre Trump i el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

Els demòcrates acusen Trump d’abús de poder per haver sol·licitat ajuda a Kíev per investigar un rival polític, l’exvicepresident Joe Biden, a canvi de descongelar ajuda militar per valor de més de 350 milions d’euros i una reunió al Despatx Oval. En revelar-se la jugada, el mandatari va intentar bloquejar la investigació sobre aquest fet ordenant als seus assessors que no compareguessin, descartant complir amb citacions d’entrega de documents, i amenaçant i intimidant els testimonis.

“L’impeachment és un remei extraordinari, una opció que sempre he estat reticent de recomanar. Fins que les accions del president Trump no han deixat cap altra alternativa al Congrés”, va explicar el congressista demòcrata Adam Schiff, president del comitè d’intel·ligència que està al capdavant de les investigacions.

Els legisladors demòcrates i els seus equips van treballar durant tota la nit de dilluns i la matinada d’ahir per acabar de polir tots els detalls de l’acusació. L’embranzida final ha estat meteòrica, una empenta ferotge per poder complir el desig de tenir-ho tot enllestit abans de les vacances nadalenques.

Va ser una feina titànica, després que dilluns el Congrés visqués una sessió de més de deu hores d’audiència pública en què els investigadors dels dos partits van presentar les troballes de les investigacions. Els demòcrates van reiterar que el president va violar la promesa del seu càrrec en pressionar Ucraïna per al seu benefici personal i electoral.

“Quan el president traeix la confiança i es posa per sobre del país, posa en perill la Constitució, la nostra democràcia i la seguretat nacional”, va dir el congressista demòcrata Jerrold Nadler, president del comitè judicial, l’encarregat de la redacció de les acusacions. “Ningú està per sobre de la llei”, va insistir, leitmotiv dels congressistes des que va començar el procés.

Al final, els demòcrates van decidir centrar-se únicament en l’escàndol d’Ucraïna i en les proves que consideren més flagrants i provades. Van descartar acusar Trump de suborn pel quid pro quo que creuen demostrat pel xantatge d’ajuda militar a canvi de benefici personal i electoral. Tampoc hi van afegir res relacionat amb l’altre escàndol vinculat amb un país estranger, el Rússiagate, ni els possibles delictes d’obstrucció a la justícia que es derivaven de l’informe redactat pel fiscal especial Robert Mueller.

No va ser cap sorpresa que Trump reaccionés mostrant el seu enuig i expressant el malestar per una acció que taca la seva figura quan ell creu que tot el que ha fet és “perfecte” enmig d’un mandat “reeixit”. “Impugnar un president que no ha fet res dolent és pura bogeria política”, es va queixar, òbviament, i com sempre, a través de Twitter.

Una rebequeria que va afegir als insults i desqualificacions contra els principals congressistes demòcrates, com ja és habitual. Una resposta presidencial que apareix tot i que sap que ben segur que no serà destituït gràcies a la majoria republicana que té al Senat, cambra que farà les funcions de jutge en la segona part del procés i evitarà la desfeta. “Serà totalment exonerat al Senat”, confiava la portaveu de la Casa Blanca.

El vot en el ple de la Cambra de Representants tindrà lloc la setmana vinent. Serà llavors quan Trump entrarà a formar part d’un club exclusiu de reputació dubtosa. Es convertirà en el tercer president a ser objecte d’un impeachment, juntament amb Andrew Johnson i Bill Clinton. L’altre que va viure un procés similar, Richard Nixon, va dimitir abans que se celebrés la votació a la Cambra de Representants.

LES FRASES

L’abús de poder continuat de Trump no ens ha deixat cap altra opció
Adam Schiff
president del comitè d’intel·ligència de la Cambra de Representants
Impugnar un president que no ha fet res dolent és pura bogeria política
Donald Trump
president dels EUA

Estrany triomf bipartidista

Enmig de la radicalitat i animadversió partidista que es desprèn del procés d’impeachment contra el president nord-americà, Donald Trump, ahir també hi va haver espai per a un triomf bipartidista: la fi de la negociació de l’acord comercial amb el Canadà i Mèxic. Aquest pacte posa fi a dos anys de diàleg i més de tretze mesos d’obstacles i entrebancs per la impossibilitat de l’administració de Trump i l’oposició demòcrata d’arribar a un text pactat que acontentés tothom, especialment en matèria de millores exigides a la llei laboral mexicana i a provisions ambientals, de patents farmacèutiques i d’implementació de clàusules.

Finament, els sindicats i els demòcrates van donar llum verd a una sèrie d’annexos en un tractat que es va acabar signant a Ciutat de Mèxic. Els dos bàndols es poden apuntar l’èxit: els uns, per haver defensat els treballadors nord-americans de la mà d’obra barata del país del sud; els altres, per haver complert la promesa electoral de revisar i renegociar els “pitjors” acords comercials que encara estaven vigents als EUA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona