Política

Reconversió verda

Brussel·les impulsa un pla de xoc per minimitzar la contaminació d’Europa el 2050

La CE pretén mobilitzar 100.000 milions d’euros per finançar la “transició ecològica”

Ho considera la nova estratègia de creixement

Pla de xoc de Brussel·les per frenar l’escalfament global des del Vell Continent. El nou executiu europeu d’Ursula von der Leyen va desplegar ahir les seves armes per combatre el canvi climàtic presentant el Pacte Verd Europeu. Un programa de mesures i objectius que pretén reconvertir l’economia i la societat europea i minimitzar la seva contaminació per ser “climàticament neutrals” el 2050. És la iniciativa insígnia d’aquesta CE de Von der Leyen, amb la qual –com va fer el seu predecessor Jean-Claude Juncker en relació amb la crisi financera– vol injectar milers de milions d’euros per afrontar la crisi climàtica.

L’alemanya ven aquest pla com la “nova estratègia de creixement” del club europeu que retallarà emissions contaminants alhora que generarà “llocs de treball”. “L’arribada de l’home a la Lluna per a Europa”, segons Von der Leyen.

La Comissió Europea (CE) aposta per reduir encara més les emissions contaminants l’any 2030 i vol abaixar-les entre un 50% i un 55%, i no el 40% actual previst. Tot i això, seran els estats membres els qui a l’estiu hauran d’arribar a un pacte sobre quina retallada s’aplicarà. La batalla política està servida, i no només entre un oest d’Europa més verd i un est més dependent dels combustibles fòssils. A la pugna també hi entraran la indústria i les ONG per pressionar. La resposta per calmar els ànims de Von der Leyen: diners. La CE oferirà finançament especial per convèncer els països que requereixen un major esforç de reconversió, sobretot industrial, com Alemanya o Polònia. Així, preveu mobilitzar fins a 100.000 milions d’euros en inversions públiques i privades entre el 2021 i el 2027. El Banc Europeu d’Inversions haurà d’exercir un paper de “banc climàtic” invertint fins al 50% del seu capital en projectes verds.

Uns diners que es destinaran a “les regions i sectors més vulnerables” per evitar l’efecte dels armilles grogues. És a dir, un rebuig des dels segments socials més perjudicats a la reconversió. “És una transició que o funciona per a tots o no funcionarà en absolut”, va defensar ahir Von der Leyen.

Ara bé, el pla de la seva CE va més enllà de la indústria o l’energia i planteja iniciatives transversals que afecten l’àmbit tecnològic, l’agrari o, fins i tot, l’educatiu. Entre els sectors que estaran més en el punt de mira de Brussel·les hi ha el transport. A més d’emetre el 25% dels gasos d’efecte hivernacle de la Unió Europea, la mobilitat no para de contaminar. Per exemple, les emissions dels avions han augmentat gairebé un 20% en els darrers cinc anys.

Amb la idea de parar els peus al transport més gris, la primera llei climàtica que la CE proposarà al març inclourà una reforma del sistema europeu de comerç d’emissions que afectarà també el sector marítim –fins ara exclòs– i que reduirà els crèdits gratuïts que es donen a les aerolínies.

Lideratge internacional

Històricament, el clima ha estat una de les banderes de la Unió Europea en la seva acció exterior, però amb la crisi econòmica de la darrera dècada els europeus han afluixat la veu en aquest terreny. Superada la pitjor part, ara Brussel·les aspira a recuperar el lideratge mundial en la lluita contra el canvi climàtic. A més d’intentar guanyar influència, la CE proposa crear un “impost del carboni” a les importacions per garantir que el seu preu “reflecteixi millor el seu cost mediambiental”. És a dir, una taxa que pretén evitar que les empreses marxin a produir fora del bloc o que els productes estrangers siguin més competitius al mercat europeu.

Dibuixant ahir el seu pla de xoc “eco” per a Europa, Von der Leyen marca el camí que haurien de seguir els estats per evitar la catàstrofe climàtica. En els pròxims mesos i anys les capitals hauran de demostrar si les promeses són només paraules o es volen posar les piles d’una vegada per intentar salvar el planeta.

Greenpeace reclama un model menys consumista

Les ONG ecologistes van coincidir ahir a celebrar que el Pacte Verd Europeu és un avenç, però també a lamentar que no és suficient. “Massa poc, massa tard”, criticava ahir Greenpeace. Malgrat admetre que el volum de polítiques proposades és “impressionant” i són “més significatives”, consideren que no són prou fortes per aturar “la desbocada crisi climàtica”.

Asseguren que cal reduir les emissions al 65% el 2030 si es vol limitar l’escalfament global. A més, creuen que la Unió Europea ha de reduir “l’escalada de producció” i repensar “els patrons de consum” i l’estil de vida dels europeus que tant vol protegir la nova CE de Von der Leyen



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona