Política

La fiscalia proposa ara la llibertat per a tres dels set CDR

El ministeri públic argumenta que Garzón, Buigas i Duch no van manipular explosius

L’Audiencia anul·la la presó de Tomàs

La fiscalia de l’Audiencia Nacional ha canviat de criteri i s’ha pronunciat a favor de deixar en llibertat sota fiança de 9.000 euros tres dels set presos polítics detinguts el 23-S en el marc de l’operació Judes contra els CDR. Segons el portaveu de la fiscalia, Miguel Ángel Carballo, el ministeri públic respon així als recursos d’apel·lació contra la presó interposats per Eduardo Garzón, Xavier Buigas i Guillem Xavier Duch. Aquest últim va mostrar, segons la investigació, “de manera expressa la seva plena disposició a participar en l’assalt al Parlament”, un presumpte pla de l’anomenat ERT com a resposta a la sentència. La fiscalia, que nega que la decisió es degui a cap motivació política, afirma que el principal criteri per donar suport a la llibertat sota fiança d’aquests tres membres dels CDR és que cap d’ells va manipular explosius.

La investigació sosté que els set presos es dividien en dos grups: l’un s’encarregava de preparar els explosius, l’anomenat “nucli productor”, i l’altre, d’executar l’acció i de recopilar informació sobre possibles objectius.

Fa un mes, el Tribunal d’Apel·lació va dictaminar a favor dels recursos presentats per Garzón, Duch, Buigas i Alexis Codina i va obligar el jutge instructor de la causa, Manuel García Castellón, a repetir la vista, però el magistrat els va mantenir empresonats. Com que es tracta de noves interlocutòries, les seves defenses havien tornat a recórrer contra la presó i la fiscalia fins ara havia defensat en tot moment mantenir-los empresonats.

D’altra banda, la sala penal de l’Audiencia Nacional ha estimat parcialment el recurs de la defensa de Germinal Tomàs, un altre dels detinguts el 23-S, i ha declarat la nul·litat de la seva ordre de presó en considerar que se li va vulnerar l’accés a elements essencials de les actuacions. Es tracta d’un altre revés al jutge García Castellón, que, tanmateix, avui podria decidir mantenir-li la presó en la repetició de la vista, prevista a les deu del matí.

En concret, la sala penal admet que “no es va donar accés” a la defensa “a aquells materials de la investigació amb els quals, sense perjudici del secret sumarial, pogués estar en condicions de rebatre els arguments exposats pel ministeri fiscal” i argumenta que en la gravació de la compareixença “es comprova com el lletrat del recurrent va formular protesta” sense que li fessin cas.

La mateixa sala també va abordar els recursos dels dos únics CDR que van declarar davant la Guàrdia Civil i el jutge instructor, Ferran Jolis i Jordi Ros, però en aquest cas va confirmar la presó preventiva perquè no hi veu vulneració de drets.

El jutge instructor investiga els set empresonats per delictes de pertinença a organització terrorista, fabricació i tinença d’explosius i conspiració per causar estralls i considera que hi ha indicis que tots set formen part del que anomena Equip de Resposta Tàctica (ERT), “una organització amb una estructura jerarquitzada que pretén instaurar la república catalana per qualsevol via, incloses les violentes”.

Fins ara, doncs, els únics als quals la sala ha ratificat la presó són Jolis i Ros, casos en què considera que la investigació aporta prou indicis per imputar-los terrorisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Els EUA i la UE estudien sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix Israel que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona