Política

El 85% dels consellers nacionals del PDeCAT avalen “transitar” cap a JxCat

El president del partit, David Bonvehí, subratlla que la dissolució del PDeCAT “no està sobre la taula” a hores d’ara

Quadres del partit critiquen la gestió de la direcció amb el procés participatiu

El Consell Nacional del Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT) ha avalat aquest dissabte amb un 85,85% de vots favorables la proposta de la direcció de “transitar”, sense dissoldre’s, cap a un espai més ampli sota la marca de Junts per Catalunya (JxCat) amb una “única estructura” de partit sota el lideratge de l’expresident Carles Puigdemont.

L’òrgan directiu de la formació presidida per David Bonvehí ha avalat aquest matí la proposta d’encaix que la direcció va presentar ahir, i que s’ha votat en conjunt. El text és el resultat d’un procés participatiu intern amb la militància per abordar la reordenació de l’espai postconvergent.

En total hi ha hagut 212 vots emesos, dels quals 182 (un 85,85%) han votat a favor de la proposta d’encaix. Només hi ha hagut dos vots en contra (0,94%) i 28 en blanc (13,21%).

Hi ha hagut certa tensió al debat quan crítics propers al manifest Segon Origen –que demana una assemblea “urgent” per integrar el partit a JxCat– han alçat la veu en contra de la gestió de Bonvehí del procés participatiu i la proposta d’encaix. Consideren que hi ha hagut poc temps per a debatre-la i han demanat, sense èxit, que se n’ajornés la votació. Afins al president del PDeCAT i membres de l’executiva –com Lluís Guinó o Lluís Font, diputats de JxCat– n’han sortit en defensa. El president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, ha pres la paraula al debat per demanar que s’aprovés la proposta de la direcció.

Des de fa temps està obert el debat sobre com s’ha d’integrar el PDeCAT, la formació hereva de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), dins l’espai de JxCat, la marca electoral impulsada per Carles Puigdemont, que ja està present a totes les institucions però que no té estructura de partit.

Bonvehí no va concretar ahir com es farà la integració, ja que s’haurà de negociar amb JxCat, però ha subratllat que la dissolució del PDeCAT “no està sobre la taula” a hores d’ara.

Amb la votació d’avui, l’executiva ja té l’aval per seguir negociant amb JxCat i la Crida, amb l’aspiració que el PDeCAT sigui una “peça clau” dins el nou partit. La clau serà com conflueix aquest diàleg intern de l’espai postconvergent, on també s’hi impliquen actors com ara la Crida.

L’executiva de Bonvehí, reunida de forma extraordinària divendres al matí, va prendre els cinc acords que el Consell Nacional ha avalat avui a l’auditori AXA de Barcelona: continuar apostant perquè l’acció política es faci a través del PDeCAT; que el projecte del partit aspiri a ser una “peça clau” de JxCat; que el Partit Demòcrata transiti a JxCat, entès com a “projecte ampli”; que la formació de Bonvehí reconeix el lideratge de Puigdemont, i reafirmar l’objectiu d’aconseguir la independència “efectiva” de Catalunya.

Un total de 212 consellers nacionals del han assistit al Consell Nacional celebrat a l’auditori AXA de Barcelona, han informat fonts de el partit. Entre els participants hi ha hagut la portaveu del govern, Meritxell Budó, els consellers Miquel Buch, Jordi Puigneró i Àngels Chacón; el president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet; les diputades Mònica Sales i Imma Gallardo; la senadora i excoordinadora general del partit Marta Pascal; els diputats a Madrid Josep Lluís Cleries, Ferran Bel i Genís Boadella, a més d’altres electes municipals del PDeCAT i de la JNC. No hi han assistit el conseller Damià Calvet ni l’expresident Artur Mas.

“No es pot entendre JxCat sense el PDeCAT”

El president del PDeCAT, David Bonvehí, ha assenyalat aquest dissabte que “JxCat va molt més enllà del PDeCAT”, tot i que també ha advertit que “no es pot entendre JxCat sense el PDeCAT”. És per això que ha defensat que el partit que presideix ha “d’aspirar a ser una peça clau dins de JxCat”.

En el parlament obert als periodistes i que ha posat punt i final al Consell Nacional, Bonvehí ha animat la militància de la formació a aportar tot “el bagatge i la història” del partit en favor del “projecte ampli” que representa JxCat.

“Transitar” cap JxCat “no és una decisió definitiva però sí un far que ens hem de marcar”, ha dit. Ha afegit que aquest objectiu es pot assolir a partir de “diferents fórmules i matisos” i “un repte” que, en tot cas, s’ha d’afrontar “amb altres actors polítics de l’espai” postconvergent. “Sempre hem posat el país per davant del partit. Però el país necessita un partit fort com el nostre”, ha reblat.

Als associats, Bonvehí els ha demanat que siguin “durs” i “forts”, que “creguin” en el partit i “tinguin confiança”, ja que els ha promès que “això sortirà bé”.

El president de l’PDeCAT ha destacat la “serenitat i fortalesa” del procés participatiu efectua i ha dit que ha de ser “un mirall” per a altres iniciatives similars que es proposin en el futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió