Política

Iceta proposa una “àmplia coalició” d’autonomistes, federalistes i reformistes per governar Catalunya

El reelegit primer secretari del PSC reivindica la “solidesa, coherència, fiabilitat i unió” dels socialistes per superar el “fracàs” independentista

Defensa que cal reformar la Constitució per fer-la “millor”

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha proposat una “àmplia coalició” formada per partits autonomistes, federalistes i reformistes del centre i l’esquerra per governar Catalunya.

Durant la cloenda del 14è Congrés dels socialistes, aquest diumenge al migdia al Palau de Congressos (Barcelona), el reelegit líder del PSC s’ha reivindicat com a candidat a la presidència de la Generalitat. Iceta ha promès que no enganyarà ningú, i ha exigit que s’acabin “les mentides” i la “confrontació”.

Iceta ha assegurat que vol ser president del govern per millorar la situació entre Catalunya i l’Estat. En aquesta línia, ha estès la mà a l’esquerra i al centre, a autonomistes, federalistes i reformistes, per fer-los arribar la seva proposta. “Volem fer una àmplia coalició que reuneixi tot aquest esperit i entusiasme per capgirar el rumb de Catalunya”, ha apel·lat.

El dirigent socialista ha reivindicat la “solidesa, coherència, fiabilitat i unió” del seu partit per superar el “fracàs” de l’independentisme. També ha interpel·lat al PP: “Lliçons de constitucionalisme, ni una”.

El líder socialista ha reiterat que cal reformar la Constitució però per fer-la “millor”, i no per tornar a l’Espanya de “una i no 51”.

Finalment, el primer secretari del PSC s’ha negat a “acceptar la disjuntiva” de triar de forma “temerària” entre “independència o barbàrie”. És per això que ha interpel·lat al Tsunami Democràtic i li ha demanat que “després de l’onada quedi dempeus tot, a ser possible”.

Immersió lingüística

El Congrés del PSC ha aprovat per pràcticament unanimitat –amb una abstenció i cap vot en contra– la proposta de resolució sobre llengua.

Els socialistes han trobat una solució de consens després de la polèmica pel model lingüístic a les escoles catalanes. El text transaccionat –i ara ja aprovat– inclou la defensa de la llengua catalana com a “vehicular”. El document menciona la immersió lingüística, aposta per la seva “flexibilització” en funció de cada centre, i demana incorporar-hi altres llengües com ara l’anglès.

La portaveu parlamentària, Eva Granados, ha assegurat que la decisió “clau” perquè Catalunya esdevingués “un sol poble” va ser “gràcies al PSC” i al consens que van generar Marta Mata i Pepe González

Sense ERC

A la cloenda del 14è Congrés del PSC hi han assistit l’expresident José Montilla; el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos; la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera; l’exlíder del partit Pere Navarro; l’exdirigenta socialista Manuela de Madre; l’exmembre de SCC Joaquim Coll i l’actual president de l’entitat, Fernando Sánchez Costa.

Representants d’altres formacions polítiques han confirmat la seva assistència, com Joan Garcia i Laura Vílchez (Cs), Ferran Bel (PDeCAT), David Clarà i Noelia Bail (Podem), Candela López (En Comú Podem), Ramon Espadaler i Salvador Ferran (Units per Avançar), i Albert Fernández Saltiveri (PP).

No hi ha hagut cap membre d’ERC, amb qui els socialistes continuen negociant la investidura del candidat del PSOE, Pedro Sánchez, a la presidència del govern espanyol. Tampoc hi han anat representants de la CUP. Els republicans, tot i això, han desitjat “sort” als socialistes pel seu 14è Congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona