Política

Judici polític a Trump

La Cambra de Representants preveia donar llum verd a l’‘impeachment’ al president

El cap de la Casa Blanca confia a convertir el procés en contra en un estímul per mobilitzar la seva base en les presidencials

“Això és un atac a Amèrica i al Partit Republicà”, diu el mandatari

La majoria demòcrata a la Cambra de Representants dels Estats Units es disposava ahir a donar llum verd al judici polític del president nord-americà, Donald Trump, per haver condicionat l’ajut militar a Ucraïna al fet que Kíev investigués el fill de Joe Biden, rival polític del mandatari.

Es tracta del tercer cop que un president nord-americà passa per un procés d’impeachment, un fet que ha dividit profundament demòcrates i republicans i, de retruc, els nord-americans, que, segons les enquestes, discrepen, a parts iguals, sobre la necessitat de fer el judici polític al president, que ho veu, tot plegat, com una “cacera de bruixes”. “Això és un assalt a Amèrica”, va piular ahir des del seu compte de Twitter.

A l’hora de tancar aquesta edició, s’esperava que la cambra baixa, controlada pels demòcrates, aprovés els dos articles que havien de tirar endavant el judici polític: abús de poder i obstrucció del Congrés.

Un cop superada aquesta votació, l’impeachment al president es dirimirà el mes vinent al Senat, on són els republicans els qui tenen majoria (53 senadors per 47 dels demòcrates), fet que fa gairebé impossible que la destitució de Trump tiri endavant. Els republicans s’han mostrat, fins ara, granítics en la defensa del cap de la Casa Blanca i acusen els demòcrates de voler guanyar en aquest procés el que no els van donar les urnes en les eleccions presidencials del 2016.

La presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi, va negar que el seu partit tingués cap mania persecutòria contra Trump. “És una tragèdia que les accions temeràries del president hagin fet necessari l’impeachment”, va dir Pelosi. “No hem tingut cap altra opció. El president és una amenaça per a la seguretat nacional i la integritat de les eleccions, base de la nostra democràcia”, va afegir la presidenta de la cambra baixa en el discurs inicial de la sessió d’ahir.

Ben diferent, com és lògic, era la versió dels republicans. “Ells [els demòcrates] diuen que no el poden guanyar si no el sotmeten a l’impeachment. Els nord-americans se n’han adonat”, va dir el congressista del partit del president Doug Collins.

Més contundent, com de costum, va ser el president, que tan aviat fa veure que no fa cap cas dels escàndols que l’afecten com hi reacciona amb virulència. Des de la Casa Blanca, Trump va passar bona part del dia pendent dels esdeveniments i comentant-los per Twitter. “Això és un atac a Amèrica i al Partit Republicà.” “És increïble, però avui seré sotmès a l’impeachment per part de l’esquerra radical i els demòcrates, que no fan res. I això que no he fet res de dolent! És terrible.”

Tot i que el procés de judici polític és una taca per a Trump i un tràngol extraordinari pel qual només han passat els presidents Andrew Johnson el 1868 i Bill Clinton el 1998, els republicans confien que el procés servirà per mobilitzar la base electoral de Trump de cara a les presidencials. El partit del president, a més, serà el que controlarà el procediment i ja han anunciat que faran tot el possible perquè sigui ràpid.

Fora del Capitoli, els ciutadans ja han començat a mostrar la seva opinió sobre el judici polític en les manifestacions dels darrers dies a favor de l’impeachment a Trump en ciutats com ara Nova York, Boston, Nova Orleans i Los Angeles.

Un procés que deixa el país dividit a parts iguals

Raül G. A

Donald Trump ja fa molt de temps que viu amb l’amenaça d’un judici polític. Se’n va començar a parlar per la suposada implicació de Rússia en les eleccions presidencials del 2016 i pel famós informe Mueller, que deixa dubtes raonables sobre les maniobres del president nord-americà per obstruir la justícia.

Amb peus de plom

Els demòcrates i, especialment, la seva líder a la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, no veien clara, aleshores, la conveniència d’engegar un procés d’impeachment contra el president. Hi veien més riscos que possibles beneficis, i van decidir guardar aquesta carta per a més endavant.

Abocats a fer el pas

El moment va arribar quan va esclatar l’escàndol de les pressions de la Casa Blanca al govern ucraïnès en què Trump condicionava l’ajut militar a Ucraïna al fet que Kíev investigués el fill de Joe Biden, el seu –a hores d’ara– més probable rival en les presidencials de l’any que ve. Els demòcrates no van tenir cap més remei que activar el botó del judici polític. El problema és que, de moment, no n’han tret profit. Els nord-americans estan dividits a parts iguals sobre la necessitat de destituir Trump. Demòcrates, a favor i republicans, en contra.

El precedent més recent no va afeblir Clinton

L’impeachment al president nord-americà, Donald Trump, que es preveu que superarà amb comoditat, ja que els republicans tenen majoria al Senat –la cambra que l’ha de jutjar–, obre moltes incògnites sobre com afectarà les possibilitats del mandatari de sortir reelegit en les eleccions presidencials de l’any que ve. El precedent de judici polític més recent és el del president demòcrata Bill Clinton, que va passar per aquest procés per haver mentit en el cas de la relació sexual amb l’aleshores becària de la Casa Blanca, Monica Lewinsky. El procés contra Clinton, entre els anys 1998 i 1999, no va tenir el suport de la majoria dels nord-americans. En les enquestes que es van fer llavors, el suport a l’impeachment del president no va superar mai el terç dels nord-americans i, fins i tot, els demòcrates van guanyar terreny als republicans en les eleccions legislatives de mig mandat del 1998. Els demòcrates van perdre el poder, en les polèmiques presidencials del 2000, però ho van fer amb un altre candidat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona