Política

Trump busca un ‘impeachment’ ràpid i indolor

El president nord-americà pressiona els líders republicans al Senat perquè li facilitin l’exoneració com més aviat millor

El mandatari utilitza el judici polític contra ell a la cambra alta per activar la base electoral

Els demòcrates insisteixen a demanar testimonis

Sense temps per llepar-se les ferides de la votació de dimecres a la Cambra de Representants que el durà a un judici polític al Senat, Donald Trump ja ha començat a treballar perquè el procés d’impeachment sigui ràpid i indolor. Ahir mateix, el president nord-americà va pressionar els líders republicans a la cambra alta perquè exerceixin un control rígid del seu judici al Senat i garanteixin una exoneració ràpida.

D’entrada, ho té tot a favor: majoria republicana a la cambra que l’ha de jutjar i el suport incondicional del seu partit, però els demòcrates també pressionen perquè el procés, que ha de començar la segona setmana de gener, sigui “just”.

La Cambra de Representants va aprovar d’engegar el procés d’impeachment de Trump per 230 vots a favor i 197 en contra, en una votació en què els congressistes van seguir les indicacions del partit. El president està acusat d’abús de poder per haver pressionat el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, perquè investigués el seu potencial rival demòcrata en la cursa a la Casa Blanca el 2020, Joe Biden, a canvi de mantenir l’ajut militar al país. Els legisladors també van aprovar un segon article en què s’acusa el mandatari d’obstruir el Congrés.

Els republicans del Senat tenen una majoria de 53 congressistes contra 47 dels demòcrates, que fa gairebé impossible que Trump sigui destituït. Per descavalcar el president del poder a través del procés d’impeachment, caldria que almenys dos terços dels senadors votessin a favor de cada un dels dos articles amb els quals se l’acusa.

La batalla, per tant, no és aquesta. Els demòcrates, que s’han vist pràcticament abocats a engegar el judici polític davant les proves flagrants d’abús de poder que es van fer públiques, confien que l’impeachment desgasti Trump de cara a les eleccions presidencials del novembre vinent o que, si més no, mobilitzi els electors demòcrates. Als republicans, en canvi, els convé enllestir com més aviat millor el tràmit del Senat i concentrar-se en la reelecció del seu candidat.

Poc després de la històrica votació a la Cambra de Representants, els demòcrates van insistir en la necessitat que quatre col·laboradors directes del president, amb coneixement de primera mà de les relacions amb Ucraïna, compareguin al Senat per testificar, un fet que va ser descartat pel partit del president. El líder de la majoria republicana a la cambra alta, Mitch McConnell, va acusar els demòcrates d’haver dut a terme “l’impeachment més precipitat, el menys rigorós i el més injust de la història moderna”.

McConnell, que té a les seves mans un gran poder a l’hora de planificar com es durà a terme el judici al Senat, va fer una crida als congressistes republicans a exonerar Trump. “El Senat ha d’esmenar això. Només hi ha un desenllaç que pot fer justícia a la falta de proves de la investigació fallida [als comitès de la Cambra de Representants], a aquest cas matusser”, va dir Mitchell en referència a la futura exoneració del president. El líder de la minoria demòcrata al Senat, Chuck Schumer, va acusar Mitchell d’estar prejutjant el cas i de voler protegir Trump del que puguin dir els testimonis. “Per què té tanta por dels testimonis i dels documents?”, va demanar. “Tan febles són els arguments del president que cap dels seus homes el pot defensar sota jurament”, hi va afegir.

Més enllà del desig de Trump d’enllestir ràpid el tràngol de l’impeachment, el president i el seu equip de campanya volen aprofitar el procés com a argument electoral, la “cacera de bruixes” que el mandatari no s’ha cansat de repetir via Twitter. Trump és el tercer president dels Estats Units que passa per un procés d’impeachment, però el primer de jugar-se la reelecció en aquestes circumstàncies.

Per això s’ha concentrat les últimes setmanes a denunciar la suposada conspiració demòcrata, especialment als estats que poden resultar clau en les presidencials del 2020. Les últimes enquestes mostren un empat, en el global de tots els EUA, entre els partidaris i els contraris al judici polític a Trump. En alguns estats, com ara Wisconsin, Michigan i Pennsilvània, però, el rebuig a l’impeachment és una mica superior, un fet que fa agafar esperances al cap de la Casa Blanca de cara a la reelecció. El missatge a transmetre és clar. “Aquest impeachment il·legal i partidista és un suïcidi polític del Partit Demòcrata”, va bramar Trump en un míting a Battle Creek (Michigan), un estat tradicionalment demòcrata on es va imposar en les eleccions del 2016.

L’estratègia de Trump per contrarestar els efectes de l’impeachment és totalment oposada a la que va seguir el president Bill Clinton el 1998. El mandatari demòcrata va fer la seva i va ignorar tant com va poder el judici polític. Se’n va sortir.

Els mercats ignoren els escàndols de la Casa Blanca

Els mercats i els inversors nord-americans van reaccionar amb fredor ahir al procés de judici polític del president dels EUA, Donald Trump. Fins i tot, alguns índexs van experimentar alguns increments, fet que contradiu la tesi que havia expressat Trump, segons la qual, si ell era sotmès a un procés d’impeachment, els indicadors econòmics s’esfondrarien.

Els mercats han viscut al marge dels escàndols que afectaven el president i només han reaccionat a polítiques que els afecten més directament com ara la guerra comercial amb la Xina.

Hillary Clinton avala les mesures contra l’exrival

L’exprimera dama, exsecretària d’estat i rival de Donald Trump en les eleccions presidencials del 2016, Hillary Clinton, va avalar ahir el procés de judici polític a què serà sotmès el president al Senat. “Hi ha hagut abús de poder en utilitzar el càrrec de president no per als objectius de la nació, sinó per als seus propis objectius polítics personals”, va dir Clinton durant la presentació d’un llibre. L’excap de la diplomàcia dels Estats Units va assegurar que “ningú no discuteix els fets” de què s’acusa el cap de la Casa Blanca i per això s’havia d’engegar l’impeachment.

Putin surt en defensa del president i critica l’oposició

El president rus, Vladímir Putin, va defensar ahir el president dels Estats Units, Donald Trump, del judici polític obert en contra seva per l’oposició demòcrata. Putin es va mostrar convençut que l’impeachment no prosperarà i va carregar amb duresa contra l’oposició nord-americana. “Un partit que va perdre les eleccions, el Partit Demòcrata, vol recollir resultats per altres mitjans acusant Trump de conspirar amb Rússia, quan després va quedar clar que no va haver-hi cap conspiració. Això no pot ser el fonament de l’impeachment, va dir el cap del Kremlin.

“Croada partidista” i “precedent tòxic”

El líder de la majoria republicana al Senat dels EUA, Mitch McConnell, va criticar ahir els demòcrates per l’aprovació del judici polític contra el president, Donald Trump, en considerar-ho “el final predeterminat d’una croada partidista” que establirà “un nou precedent tòxic”.

Pelosi amenaça de retardar l’inici del procés

La presidenta de la Cambra de Representants dels EUA, Nancy Pelosi, insinua que podria forçar un retard en l’inici del judici polític contra el president, Donald Trump, si triga a lliurar els càrrecs contra el president al Senat. Pelosi acusa els republicans de no garantir un judici just.

Campanya republicana per un judici seriós

Un grup de republicans ha engegat una campanya en què reclamen al seu partit que es prenguin seriosament l’impeachment de Donald Trump al Senat, on tenen majoria, i que s’hi interrogui els testimonis que calguin. Alguns republicans han avançat que el judici serà curt.

Una única abstenció en el camp demòcrata

Tulsi Gabbard, una congressista de Hawaii, va ser l’única membre del Partit Demòcrata que es va abstenir en la votació de l’impeachment a la Cambra de Representants. Gabbard creu que Donald Trump va incomplir la llei, però creu que el procés ha estat massa partidista.

Cop a la reforma sanitària d’Obama

Un tribunal federal d’apel·lacions dels EUA va declarar dimecres inconstitucional l’obligació de tenir una assegurança mèdica, una clàusula coneguda com a mandat individual inclosa en la llei de salut coneguda com a Obamacare. El Tribunal d’Apel·lacions va donar la raó de manera parcial al jutge federal Reed O’Connor, d’un tribunal de Texas, que fa un any va declarar inconstitucional tota la reforma sanitària de l’expresident Barack Obama. O’Connor va considerar inconstitucional tant el mandat individual com l’Obamacare sencer, tot i que va permetre que la llei seguís en vigor fins que es resolguin tots els recursos.

El tribunal d’apel·lacions ha retornat el cas a O’Connor perquè estudiï si la llei pot continuar vigent sense aquesta clàusula. La derogació de l’Obamacare, que pretenia estendre la cobertura mèdica als EUA, va ser una de les principals promeses del president Donald Trump.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA