Política

Una relatora de l’ONU considera una “farsa” la sentència del cas Khasoggi

Critica que els principals promotors de l’assassinat hagin quedat exonerats de tots els càrrecs

La relatora especial de l’ONU per a les Execucions Extrajudicials, Agnes Callamard, ha qualificat de “farsa” el judici en el qual cinc persones han estat condemnades aquest dilluns a mort a l’Aràbia Saudita per l’assassinat del periodista Yamal Khasoggi, mentre que els principals acusats, inclòs un assessor del príncep hereu Mohamed bin Salman, han estat absolts.

“Els executors són culpables, condemnats a mort. Els autors intel·lectuals no només han quedat lliures, a penes han estat tocats per la investigació i el judici. Això és l’antítesi de Justícia, això és una farsa”, ha explicat Callamard en la xarxa social Twitter.

Aquesta ha estat la seva reacció després de conèixer que la Fiscalia de l’Aràbia Saudita havia anunciat avui que cinc persones han estat condemnades a mort en primera instància per l’assassinat de Khasoggi, ocorregut el 2 d’octubre de 2018 en el consolat saudita d’Istanbul, encara que va exonerar de responsabilitat a Saud al Qahtani, assessor del príncep hereu, Mohamed bin Salman.

El portaveu de la Fiscalia General saudita, Shalaan al Shalaan, va explicar en una roda de premsa que tant Qahtani com el subdirector dels serveis secrets saudites Ahmed Asiri, les dues principals figures processades pel cas, i el cònsol saudita a Istanbul havien estat exculpats perquè no es van trobar proves en contra seva.

Callamard, que va encapçalar una investigació de sis mesos sobre el cas que va concloure al juny, va indicar que els “acusats han declarat repetidament que ells obeïen ordres” i el “fiscal havia dit públicament que Al Qatani havia demanat el segrest de Jamal Khashoggi” per motius de seguretat nacional. La relatora també ha explicat que, segons les seves fonts, “el fiscal havia al·legat que l’assassinat de Khashoggi havia estat premeditat. El príncep hereu havia defensat que va ser un accident en contra de les proves. Endevinin a qui va fer cas el jutge”, va comentar.

En la seva cadena de missatges la relatora recorda que 18 oficials saudites van ser al consolat per a eliminar les proves del crim, que es van emportar a un mèdic forense abans de l’assassinat i que el cònsol va ser absolt malgrat que va accedir al fet que la seva oficina fos utilitzada per al delicte i va prendre totes les precaucions perquè no hi hagués testimonis oculars.

La relatora ha subratllat que la “impunitat per l’assassinat d’un periodista normalment revela repressió política, abús de poder, propaganda i fins i tot complicitat internacional”. Al juny en un informe de cent pàgines, fruit de sis mesos de recerca, Callamard va concloure que l’assassinat de Khasoggi “va ser el resultat d’un pla elaborat” i “premeditat” sota la supervisió d’alts càrrecs de la monarquia saudita.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona