Política

L’expresident croat expressa la seva “preocupació” a Sánchez per les “condemnes draconianes” als líders independentistes

Stjepan Mesic diu en una carta al president espanyol que la presó pot “deteriorar” la imatge internacional de l’Estat

L’expresident de Croàcia, Stjepan Mesic, ha advertit en una carta al president espanyol, Pedro Sánchez, la seva “preocupació genuïna” per les “condemnes draconianes” els líders independentistes catalans.

A la missiva, que ha avançat TV3 i a la qual també ha tingut accés l’ACN, Mesic assegura que el referèndum de l’1-O “no era legal a Espanya” però que al celebrar-lo, els independentistes “només van expressar la seva opinió”. Així, assegura que en “molts països” la seva condemna es pot interpretar com “un càstig per defensar una opinió política”.

Mesic, que va ser president de Croàcia entre el 2000 i el 2010, diu que malgrat que és reticent a interferir en “afers interns” creu que la situació catalana pot tenir “repercussions”.

“La causa, però també la raó d’aquesta carta és la meva preocupació genuïna sobre les possibles repercussions de deteriorar encara més les relacions entre Madrid i Barcelona, ja que podria tenir un impacte negatiu no només en la immensa majoria dels ciutadans espanyols, sinó també en el posicionament internacional del vostre país”, afirma Mesic a la carta dirigida a Sánchez.

Mesic va anunciar al novembre que impulsarà un comitè de personalitats polítiques i socials per donar suport als líders independentistes empresonats i condemnats per l’1-O. L’exmandatari croat es va reunir el mes passat amb el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch.

Mesic, que a Iugoslàvia va ser presoner polític, sempre ha afirmat que és “partidari del diàleg” entre Catalunya i Espanya. “Crec fermament que ningú hauria de ser empresonat pels seus punts de vista i aquest és el dret fonamental de qualsevol ciutadà europeu”, va destacar l’expresident croat en declaracions a l’ACN a Croàcia el novembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona