Política

Torra i Aragonès es reuniran dijous per parlar sobre l’acord ERC-PSOE

El president traslladarà al vicepresident que ERC no pot negociar en nom del govern

La trobada tindrà lloc el mateix dia que el Consell Nacional dels republicans decidirà si facilita la investidura de Sánchez

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el vicepresident del govern, Pere Aragonès, es reuniran dijous per parlar sobre l’acord ERC-PSOE que implica una taula de negociació entre governs per resoldre el conflicte polític. Segons fonts de la presidència consultades per l’ACN, Torra vol traslladar a Aragonès que ERC no pot negociar en nom del govern i que el que pacti amb el PSOE no ha d’implicar l’executiu català.

Aragonès ha trucat Torra aquest dimarts i han acordat reunir-se dijous per parlar més a fons sobre el contingut de l’acord d’ERC amb el PSOE. Segons les fonts, el to de la conversa ha estat dur.

Des de vicepresidència han explicat a l’ACN asseguren que Aragonès ja va intentar contactar amb Torra ahir dilluns quan l’executiva d’ERC va avalar l’acord amb el PSOE i va deixar en mans del Consell Nacional la ratificació final. La trucada entre president i vicepresident però no s’ha pogut fer fins avui.

Les mateixes fonts que la trobada és a iniciativa d’Aragonès i que el vicepresident vol explicar a Torra l’acord amb el PSOE que pot permetre facilitar la investidura de Pedro Sánchez. Precisament dijous, el Consell Nacional d’ERC ratificarà o no l’acord amb els socialistes.

El contingut de l’acord encara no s’ha fet públic, tot i que ha transcendit que preveu celebrar una “consulta” a la ciutadania de Catalunya sobre els acords que es prenguin a la taula de diàleg entre governs.

Des de la Presidència recorden a ERC que no governa en solitari i que la lleialtat és la base de tot. De fet, des de JxCat han manifestat aquest dimarts que el pacte ERC-PSOE “no és lleial” amb el govern i han advertit que “afebleix” l’independentisme.

Tant presidència com vicepresidència citen l’acord de govern del 22 d’octubre però amb interpretacions diferents. Des del departament d’Aragonès asseguren que el pacte ERC-PSOE que implica una negociació entre governs es basa en aquest acord mentre que des del Palau de la Generalitat consideren que el que val és l’acord de govern.

El Consell Executiu va aprovar després de la sentència del Suprem un acord el 22 d’octubre en què “expressa el seu compromís per una solució política i democràtica per al conflicte entre Catalunya i les institucions de l’estat espanyol” i instava el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, a “iniciar un diàleg sense condicions, en el qual cada part pugui proposat els camins de resolució de l’actual conflicte”. El text continuava assegurant que en aquest diàleg “el govern de la Generalitat defensarà l’exercici del dret a l’autodeterminació com a via per decidir el futur polític de Catalunya”. Més avall, l’acord estableix que s’han de promoure les iniciatives “polítiques, socials i institucionals que siguin necessàries en l’àmbit nacional, estatal i internacional per avançar en la solució política i democràtica al conflicte polític entre Catalunya i l’Estat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Més de quaranta morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona