Política

Macron desafia la revolta

DISCURS

El president francès adverteix que portarà fins al final el seu projecte de reforma de les pensions tot i la forta mobilització opositora

Els sindicats amenacen d’amplificar la protesta després de les vacances de Nadal

Emmanuel Macron no pensa afluixar. El president francès va assegurar dimarts, en el tradicional discurs de Cap d’Any, que portarà fins al final la polèmica reforma de les pensions i va instar el govern del primer ministre, Édouard Philippe, i els agents socials a trobar un “acord ràpid”.

En una al·locució d’uns vint minuts, Macron no va esquivar la crisi oberta pel seu projecte de reforma del sistema de jubilació, que ha provocat una vaga des de fa gairebé un mes en els transports públics, però no va donar pistes sobre l’estratègia per a la negociació. “La reforma de les pensions [...] es durà a terme. Espero del govern que trobi la via per a un compromís ràpid dins del respecte dels principis que he recordat”, va dir.

Pel president, que gairebé no s’ha pronunciat en públic sobre les pensions des que van començar la vaga i les protestes, el 5 de desembre passat –amb especial seguiment en els ferrocarrils i l’ensenyament–, s’han dit “moltes mentides” sobre el seu pla. “La calma ha de prevaldre sobre l’enfrontament”, va dir el cap d’estat francès, que va insistir que el seu és “un projecte de justícia i progrés social perquè assegura la universalitat”.

La reforma té com a eix principal la supressió dels 42 règims diferents de jubilació existents actualment per fusionar-los en un d’universal per punts, que es regeixi pel principi que cada euro cotitzat genera els mateixos drets per a cada ciutadà.

Tot i la determinació, Macron va reconèixer que les decisions “poden de vegades ferir i suscitar temors i oposició”. “Hauríem de renunciar per això a canviar el nostre país? No, perquè això seria abandonar aquells que el sistema ja ha abandonat i trair els nostres fills i els seus fills, que pagarien el preu de les nostres renúncies”, hi va afegir.

El president va reiterar que la seva reforma pretén que “tothom pugui beneficiar-se d’una pensió digna”, especialment les dones, aquells que tenen una trajectòria laboral intermitent, els comerciants o els agricultors.

Reunions amb Philippe

Dimarts vinent, Philippe ha convocat els sindicats a una nova roda de negociacions sobre el projecte, tot i que aquests darrers dies s’han conegut diverses concessions del govern a alguns dels sectors més perjudicats per la supressió dels seus règims específics, com ara els policies. Macron va insinuar que hi haurà més cessions.

Les centrals sindicals, per la seva banda, estan dividides entre les reformistes, encapçalades per la CFDT, que intenten impedir que l’edat de jubilació passi dels 62 anys actuals als 64, i les radicals, com ara la CGT, que exigeixen la retirada completa del projecte. El secretari general d’aquest últim sindicat, Philippe Martinez, va dir ahir al canal BFMTV que calen “vagues a tot arreu” per reforçar la posició en el conflicte de les pensions. “Cal que el senyal d’alarma sigui fort.”

Martinez va explicar que acudirà a les negociacions amb Philippe. “Anirem a totes les reunions”, va dir, tot avisant que el moviment de protesta es podria amplificar després de la rentrée, el pròxim 6 de gener.

Al marge de les pensions, el president va fer un repàs dels seus dos anys i mig de mandat per sentenciar que ja “s’han començat a percebre els primers resultats de l’esforç de transformació”. “França no havia conegut un impuls semblant des de fa anys”, va proclamar triomfalista després de recordar el mig milió de llocs de treball creats des que va assumir el poder, o la creació d’empreses “cada cop més nombrosa”.

En un dels pocs anuncis del discurs, i sense aportar més detalls, el president va assegurar que, durant les pròximes setmanes, prendrà “noves decisions contra les forces que minen la unitat nacional”, ja que ha observat “massa divisions en nom de l’origen, de la religió o dels interessos”.

No cediré al pessimisme ni a l’immobilisme
Emmanuel Macron
PRESIDENT FRANCÈS
Cal que el senyal d’alarma sigui fort
Philippe Martinez
LÍDER DE LA CENTRAL SINDICAL CGT

En marxa un nou model ecològic

Redacció

En el seu discurs, Macron es va comprometre a intensificar les seves polítiques ecologistes durant la segona part del seu mandat. “El 2020 serà també l’any en què es consagrarà un nou model ecològic.” En aquest sentit, va anunciar que, a la primavera, “es posaran les bases per reduir l’emissió de gasos i per treballar a favor de la biodiversitat”. En el pla internacional, més enllà de renovar el compromís amb la construcció d’“una Europa sobirana”, el president francès es va referir a la pròxima sortida del Regne Unit de la Unió Europea, prevista per al 31 de gener, com una “prova” que cal afrontar. Macron va assegurar també que treballarà per mantenir una “relació sòlida” amb Londres un cop deixi de formar part de la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona