Política

ERC recorre la inhabilitació de Junqueras al Suprem

La diputada Diana Riba s’adreça per carta als eurodiputats i els demana que no es quedin “callats” davant una actuació que qualifica “d’il·legal”

ERC demana a la JEC que no executi l’acord

ERC ja ha donat resposta a la decisió de la Junta Electoral Central d’inhabilitar Junqueras i ha demanat a aquest òrgan que no executi l’acord. Al mateix temps l’informa que presentaran recurs al Tribunal Suprem contra la decisió de la junta.

Aquesta, però, no és l’única reacció dels republicans. Ahir també l’eurodiputada d’ERC Diana Riba es va adreçar per carta als diputats de la cambra europea i els va demanar “no quedar callats” davant la “violació massiva dels drets fonamentals” per part de la Junta Electoral Central (JEC). La republicana els explica en la missiva la decisió de l’àrbitre electoral d’inhabilitar el president de la Generalitat, Quim Torra, i vetar que Oriol Junqueras pugui accedir a la seva acta de diputat a l’eurocambra.

L’eurodiputada republicana qualifica “d’il·legals” aquestes decisions. Riba també els explica que la decisió de la JEC va tenir lloc un dia abans del debat d’investidura de Pedro Sánchez, una situació que, segons ella, evidencia les “implicacions polítiques” de la resolució.

“El vell règim d’Espanya està incòmode amb el diàleg entre el govern català i l’espanyol per trobar una solució política a un conflicte polític”, escriu. Així mateix, l’eurodiputada contraposa la legalitat europea, a través del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), amb l’espanyola, en què “un òrgan administratiu desobeeix les corts europees”. “Davant aquestes violacions massives dels drets fonamentals, el Parlament Europeu no pot quedar callat”, afirma. Riba reitera la necessitat de la institució de “protegir-se” davant les “interferències il·legals”. “És de l’interès de la institució protegir la seva independència i el bon funcionament tot reivindicant la immunitat d’Oriol Junqueras”, conclou.

El Parlament Europeu està en espera que li arribi la notificació del Tribunal Suprem sobre la situació de Junqueras després de conèixer la sentència del TJUE. Es calcula que el Suprem ho notificarà dimarts. Pel que fa a la decisió de la JEC, que s’avança i obre una via administrativa paral·lela a la penal que porta el Suprem, aquest òrgan dona dos mesos.

D’altra banda, la cambra catalana estudia també si poden presentar recurs contra la decisió de la JEC d’inhabilitar el president Torra.

LA FRASE

Davant aquestes violacions massives de drets fonamentals, el Parlament Europeu no pot quedar callat
Diana Riba
eurodiputada d’erc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia