Política

La JEC ordena que l’escó de Torra quedi vacant “immediatament”

Els vots particulars consideren, però, que l’atribució correspon al Parlament

Després d’avançar-la divendres passat, la Junta Electoral Central va fer pública ahir a primera hora de la tarda la resolució oficial que ordena a la junta electoral provincial de Barcelona que “de manera immediata” declari vacant l’escó de Quim Torra al Parlament i expedeixi la credencial de diputat al següent membre de la llista de JxCat. La notificació de la inhabilitació exprés com a diputat, que si realment es fes efectiva no queda clar que també ho sigui automàticament per al càrrec de president, va arribar després que ahir al matí Torra fes arribar un escrit a la JEC –similar al que ja havia enviat poques hores després de la primera notificació per correu electrònic a la junta de zona, en mans de qui ara mateix està la patata calenta– en què li reclamava la suspensió de l’execució de l’acord perquè entén que “vulnera drets fonamentals” i és una resolució “radicalment nul·la de ple dret i ineficaç”. A més, sosté que vulnera el seu dret a la tutela judicial efectiva, ja que ell mateix ja els fa avinent la intenció, tan bon punt rebés la notificació, de presentar un contenciós administratiu davant el Tribunal Suprem contra la resolució de la JEC, i de demanar-li com a mesura “cautelaríssima” la suspensió dels seus efectes. Fonts properes a Torra asseguraven ahir al vespre que la defensa està estudiant en detall el text, de 25 planes, i que la presentació del recurs al Suprem es farà “en les pròximes hores”. De fet, la sentència d’inhabilitació dictada pel TSJC el 19 de desembre no és ferma, ja que en darrer terme serà el mateix Suprem qui haurà de decidir sobre el recurs de cassació presentat per la defensa de Torra, que ja va anunciar també que demanarà a aquest tribunal que presenti una qüestió prejudicial sobre el cas al Tribunal de Luxemburg.

Durs vots particulars

En tot cas, la resolució oficialitzada ahir per la JEC inclou els vots particulars signats per 6 dels seus 13 membres, que mostren el seu desacord amb la decisió. Els discrepants consideren que la JEP, que inicialment va desestimar els recursos del PP, Cs i Vox, que demanaven la inhabilitació immediata del president, abans que hi entrés la JEC, s’hauria d’haver mostrat incompetent per resoldre’ls, ja que correspon al Parlament l’atribució d’aplicar la sentència del TJSC, segons la doctrina dels últims anys de la mateixa JEC en l’aplicació de l’article 6.2 de la Loreg a alguns càrrecs locals. “Assumint el que en altres ocasions hem mantingut, considerem que no correspon a aquesta junta l’enjudiciament de situacions d’incompatibilitat dels parlamentaris”, ressalten els vots, abans de recordar que no està entre les competències de la JEC la destitució de diputats. Per això demanen que s’estimi el recurs presentat per Torra, ja que sostenen que ja s’ha de declarar nul el primer acord de la junta provincial, ens que consideren que tampoc hauria d’haver acceptat les al·legacions del Parlament pel mateix motiu.

En tot cas, el president del Parlament, Roger Torrent, va anunciar al vespre que avui instarà els serveis jurídics de la cambra a presentar també recurs al Suprem, en què s’estudiarà si convé demanar mesures cautelars, per “defensar els drets” de Torra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX