Política

L’ONU examina l’Estat de drets humans

L’informe previ recomana l’alliberament dels presos polítics

Avui és dia d’examen per a l’Estat espanyol. En una sessió a la seu de les Nacions Unides a Ginebra se sotmetrà a control el seu respecte pels drets humans en els darrers quatre anys. Una prova, però, en mans únicament dels estats, així que serà difícil que l’afer català sigui una matèria important en l’avaluació. Abans de la fase oral, alguns estats ja han enviat algunes de les seves preguntes a l’Estat. L’única que feia referència explícita a la situació de Catalunya era la de l’Iran que volia saber quines mesures s’adoptaran per “millorar” la llibertat d’expressió i reunió arran del referèndum d’independència. Bèlgica també va enviar una pregunta que implícitament qüestionava la presó preventiva dels presos. El govern belga vol saber quin “seguiment” ha fet Madrid de les recomanacions del Grup de Detencions Arbitràries de l’ONU, que es va pronunciar sobre els líders independentistes empresonats.

L’informe previ de l’ONU que recull els tocs d’atenció dels seus organismes vinculats a les autoritats espanyoles inclou, de fet, aquella resolució. També recorda la seva preocupació per la violència contra les dones, la discriminació i la detenció d’immigrants. Tanmateix, els estats no tenen cap obligació de mencionar-ho en les seves intervencions.

També les ONG van presentar a la fase preliminar de l’examen la seva opinió respecte a això, però tampoc tindran veu avui, un dia reservat per als estats. Per això, diverses entitats van organitzar ahir un acte a Ginebra per fer sentir les seves protestes contra l’Estat.

L’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC), International Trial Watch, Òmnium Cultural, EuroMed Rights, Fòrum Civic Europeu i la plataforma Defender a Quien Defiende van denunciar “la regressió del dret d’expressió i reunió”, especialment per l’actual Codi Penal espanyol i la llei de seguretat ciutadana, així com la condemna als líders independentistes pel procés. “Ara que hi ha un nou govern és hora d’exigir canvis per fer front a l’espiral negativa”, va defensar l’advocada Lubna Dawany, d’EuroMed Rights. L’IDHC va coincidir a remarcar que el nou govern de Sánchez “té una nova oportunitat per implementar canvis”, però va avisar que també cal “posar atenció al poder judicial” i instruir-lo en drets humans.

La delegació espanyola obrirà el debat a les nou del matí per defensar la seva actuació. Posteriorment i en torns d’un minut, més d’un centenar de països faran preguntes i recomanacions a l’executiu de Sánchez sobre el compliment que fa de la Declaració dels Drets Humans. Divendres haurà de dir si accepta les propostes o no.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona